Laserprinter of inkjetprinter

14 Oktober 2017

laserprinter-of-inkjetprinter-1

U bent toe aan een nieuwe printer. Kiest u dan voor een inkjetprinter of voor een laserprinter?


Techniek & aanschafprijs

Het grootste verschil tussen een inkjetprinter en een laserprinter heeft te maken met de techniek. Bij inkjetprinters wordt inkt, middels een printkop, vanuit kleine gaatjes op het papier gespoten. Inkt is vloeibaar en hierdoor kan de printkop naar verloop van tijd uitdrogen. Regelmatig printen om uitdroging te voorkomen is dus belangrijk.

Laserprinters drukken af door toner (zwart of gekleurd poeder) op papier aan te brengen. Een groot voordeel van dit poeder is dat het niet kan uitdrogen. Een laserprinter kunt u dus rustig een jaar niet gebruiken, om vervolgens weer net zulke scherpe afdrukken te maken als daarvoor.

Inkjetprinters zijn er van verschillende merken. HP, Canon, Brother, Epson en Lexmark zijn de bekendste merken. Elk merk heeft wel een instapmodel, beginnend bij ongeveer € 50,-. Let wel: dit zijn in het gebruik dure apparaten. HP, Canon, Brother, Epson en Lexmark hebben er een wedloop van gemaakt om een zo goedkoop mogelijke printer op de markt te zetten. Op die printers zelf zitten voor de fabrikanten minimale verdiensten. Maar heb geen medelijden met ze. De verdiensten op de inktpatronen zijn des te groter. Dus dat hebben ze zo weer terugverdiend. Stuk voor stuk gaan er inktpatronen in met een kleine inhoud, maar een hoge prijs. En de standaard meegeleverde inktpatronen hebben doorgaans een nóg kleinere inhoud.
Ook hier geldt dat er altijd instapmodellen zijn die met halfvolle cartridges worden verkocht. Op deze manier houdt men de aanschafprijs, het lokkertje, lekker laag.
Laserprinters zijn er van meerdere merken: Brother, Canon, HP, Samsung, OKI, Ricoh, Xerox en Lexmark nemen het grootste deel voor hun rekening. Ook hier geldt dat er altijd instapmodellen zijn die met starttoners (lees: halfvolle cartridges) worden verkocht. Op deze manier houdt men de aanschafprijs, het lokkertje, lekker laag. De enige uitzondering hierbij is OKI, die levert eigenlijk altijd een duurdere machine die voordelig print en die kwalitatief goed is.

Brother, Canon, HP, Samsung, OKI, Ricoh, Xerox en Lexmark hebben hier geen oren naar. Laserprinters zijn vanaf zo’n € 70,- te koop, maar hebben dan lang niet alle functies. Hiermee kan veelal alleen geprint worden.
Wil je ook kunnen scannen en kopiëren, dan heb je een all-in-one printer nodig.  Qua all-in-one printers heb je de keuze in alleen zwart-wit printen of ook in kleur. De voordeligste all-in-one zwart-wit machines zijn te koop vanaf ongeveer € 99,- De voordeligste kleuren all-in-one’s zijn vanaf zo’n € 130,- te koop.
Aanschafprijs niet heilig

Goedkoop = duurkoop! Dat gaat ook zeker op wanneer u een goedkope printer koopt. De kwaliteit van het loopwerk, scanner, afdrukkop, is stukken minder. Daar komt veelal bij dat de printer vaak geleverd wordt met startercartridges die voor de helft gevuld zijn. Bij veel inktprinters wordt bij installatie ook nog een deel gebruikt om de printkop te vullen en te reinigen. In de praktijk komt het erop neer dat je direct nog een set inktcartridges moet kopen om je eerste documenten uit te printen. Bij de meeste goedkope printers is het zelfs zo dat wanneer je nieuwe inktcartridges nodig hebt, je daar alleen maar die met een kleine inhoud kunt aanschaffen.
Het loont dus de moeite om te controleren welke cartridges er bij de printer worden geleverd en hoeveel inkt er in de normaal gevulde cartridges zit. De € 20,- die je eventueel extra uitgeeft aan een duurder model, betaalt zich dan weer snel terug.


Verschil in printkosten

Hoewel u voor een laserprinter bij aanschaf meer betaalt, kan het toch verstandiger zijn om voor zo’n printer te kiezen. Zeker wanneer u veel zwart-wit print; de toners voor laserprinters hebben namelijk een veel grotere capaciteit. Cartridges voor inkjetprinters zijn naar verhouding niet alleen duurder, ze zijn ook veel sneller leeg en moeten dus ook vaker worden vervangen. Hierbij geldt echter dat een duurdere inkjetprinter aardig in de buurt komt qua afdrukkosten als je die vergelijkt met een goedkope laserprinter.

Nu had u wellicht graag een concreet antwoord willen hebben van ons. Sorry, dat gaat helaas niet zo makkelijk. Stelregel blijft wel: “Goedkoop is duurkoop”. Om te bepalen welk soort printer voor u het beste is, is het dus belangrijk om te bepalen hoeveel u hem gaat gebruiken.

Hoe meer u print, hoe groter de kans dat een laserprinter het beste aansluit op uw printbehoefte. Bij weinig gebruik is een inkjetprinter waarschijnlijk een betere keuze. Besef dan wel goed dat u weliswaar minder betaalt bij aanschaf, maar dat de printkosten op termijn hoger zullen zijn dan bij een laserprinter.
Wat zeker verstandig is voordat u een keuze maakt, is te
inventariseren hoeveel zwart-wit u print en hoeveel kleur. Wilt u fotokwaliteit of mag het wat minder, is WiFi belangrijk en misschien ook dubbelzijdig printen?

Absolute Media Worldwide