Laurent Simons geslaagd!

1 Augustus 2018

laurent-simons-geslaagd-1

Begin deze zomer heeft Laurent Simons op 8-jarige leeftijd zijn gymnasiumdiploma in ontvangst mogen nemen in België, waar hij de afgelopen maanden de vijfde en zesde klas volgde aan het Sint-Jozef Humaniora in Brugge. Laurent vertelt ons in dit interview over zijn ervaringen, de internationale aandacht en zijn plannen op de korte termijn.


Hoe heb je de afgelopen maanden ervaren op de middelbare school in Brugge, terwijl je toewerkte naar je eindexamen?

“Als zeer prettig. Ook al waren het waarschijnlijk de zwaarste maanden van mijn hele traject, toch heb ik ze niet als zodanig ervaren. Een groot voordeel was dat ik lekker bij oma en opa kon verblijven, en mijn neef en tevens mijn beste vriend woonden vlakbij. Wat ook een positieve invloed had was de hoge kwaliteit van het onderwijs in België. Ik volgde de wiskunde-richting, het zwaarste pakket. Het was de beste middelbare schooltijd die ik heb mogen genieten. Ik voelde me ontzettend gelukkig. In België werd mijn talent gestimuleerd, dit was helaas niet altijd het geval in Nederland.”


Heb je al veel reacties mogen ontvangen van de mensen om je heen?

“Jazeker, ik krijg reacties uit alle hoeken van de wereld... zelfs in talen die ik niet begrijp. Ik ben erg blij met al de steun en bewondering die ik krijg. Men noemt mij daar ‘de nieuwe Einstein’ of ‘Newton’ of ‘de opvolger van Stephan Hawking’.”


Jouw situatie is heel uitzonderlijk in de ogen van veel mensen. Hoe kijk jij hier zelf tegenaan?

“Ik realiseer me wel dat het heel uitzonderlijk is hoe ik ben. Maar toch weet ik niet beter dan dat ik gewoon mezelf ben. Er wordt veel over mij verteld en de verwachtingen zijn hoog, maar toch ga ik doen wat ik zelf leuk vind en waar mijn passie ligt. Ik ben immers degene die ‘ermee’ moet leven. Dat allemaal terzijde, ben ik zeer dankbaar dat ik dergelijk gedegen onderwijs heb mogen volgen terwijl er miljoenen kinderen op aarde zijn die daar de gelegenheid niet toe krijgen.”


Welk eindexamenvak vond je het lastigst of minst leuk om te doen?

“Dat was het vak Frans. Niet zozeer omdat het moeilijk was, maar omdat er een zeer groot verschil was in het niveau van Frans in België ten opzichte van dat in Nederland. Dus er moest flink wat worden ingehaald. Ik heb het desondanks
niet als minder leuk ervaren, maar dat kwam doordat ik een geweldige docente had die het heel interessant maakte. Ook vind ik Frans een ontzettend mooie taal, dus het was zeker geen straf.”


Wat zijn je plannen voor deze zomer?

“De plannen voor de zomervakantie zijn iets aangepast. Er is nu heel veel internationale aandacht en er worden veel interviews ingepland, o.a. voor Duitse, Oekraïense en Russische zenders. Dus we proberen een balans te vinden tussen vakantie, universiteitsbezoeken, het werk van mama en papa en de interviews. Het liefst vier ik mijn vakantie zoveel mogelijk in Marbella. Gelukkig kan ik hier wel naar Beach Grooves luisteren, dan is het alsof ik met één been in Marbella zit… zodra er een kans is, gaan we er alsnog naartoe.”


In september start het studiejaar, heb je al een universiteit in gedachten in binnen- of buitenland?

“In principe ga ik in september beginnen aan een universiteit, maar als het wat later in het jaar wordt is dit ook geen probleem. Omdat ik toch een individueel traject ga volgen. Het is veel belangrijker dat ik op de goede plek terechtkom en kan doen wat ik zelf het leukste vind. Mijn oma en opa hebben ook vanaf het begin gezegd dat ik altijd moet doen wat ik zelf wil, waar ik in geloof en me nooit door iemand moet laten afremmen. Ze hebben me opgevoed en ik kan me niet voorstellen om ergens ver weg te zijn, zonder oma en opa. Ik geef er daarom toch de voorkeur aan om zo dicht mogelijk bij hen te zijn.

I can’t do nothing about it, I just love them so much!”

Kosta redactie