Lavendelolie:

7 Juni 2018

lavendelolie-1Lavendelolie wordt voornamelijk gewonnen uit de bloemen, maar ook uit de stengels en bladeren. De meest zachte manier om olie te verkijgen is door stoom- of sleepdestillatie. Daarom kan de pure, etherische lavendelolie niet zelf worden geproduceerd. Men kan wel een uittreksel maken dat niet hetzelfde medische effect heeft.

Het wordt gebruikt als badtoevoeging, massage-olie of als kamergeur. De olie heeft een kalmerende, slaapbevorderende, angstverlagende en reinigende werking en helpt bij nervositeit, slapeloosheid, uitputting, hoesten, problemen met de bloedsomloop en migraine.

Voor de productie is het belangrijk om de bloemen af te snijden tussen juni en augustus en kort voor de middag omdat dit het moment is wanneer de hoeveelheid etherische oliën in de bloemen het hoogst is.

Ingrediënten:

  • Een neutrale, maar hoogwaardige olie, zoals distel- of amandelolie. Als u van een lichte kokosgeur houdt, kunt u ook kokosolie gebruiken. Amandel- en kokosolie wordt aanbevolen voor extra huidverzorging.
  • Verse of gedroogde lavendelbloemen
  • Een hersluitbare glazen pot, bijvoorbeeld een jampot.

Voorbereiding:

Vul 1/3 van het glas met lavendelbloemen en giet er de olie overheen zodat alle bloemen bedekt zijn.
Sluit de pot en bewaar op een warme plaats voor ongeveer 4 weken. Schud de pot dagelijks voor het beste resultaat.
Na ongeveer 4 weken kan de olie door een doek worden gezeefd om de bloemen te verwijderen. In een ander potje doen en koel en droog bewaren.

Kosta redactie