Lente!

20 Maart 2018

20 maart 2018

lente-1De eerste lentedag van het voorjaar is in 2018 op 20 maart (volgens de astronomische kalender). De lente is één van de vier gematigde seizoenen, de overgangsperiode tussen winter en zomer.

De specifieke definitie van het precieze tijdstip van de "lente" varieert naar gelang van het lokale klimaat, cultuur en gewoonten. Op de eerste dag van het voorjaar zijn de dagen bijna 12 uur lang, terwijl de daglengte toeneemt naarmate het seizoen vordert.

In het voorjaar neemt de as van de Aarde zijn kanteling naar de Zon toe en de lengte van het daglicht neemt voor de betreffende hemisfeer snel toe. De hemisfeer begint te verwarmen waardoor nieuwe plantengroei mogelijk wordt.

Onstabiel weer kan zich vaker voordoen tijdens de lente, wanneer warme lucht af en toe vanuit lagere breedtegraden binnendringt, terwijl koude lucht nog steeds af en toe uit de poolstreken duwt. Overstromingen komen ook het meest voor in en in de buurt van bergachtige gebieden in deze tijd van het jaar door sneeuwsmelt, versneld door warme regens.

Kosta redactie