Louis Fiers, een muziek-grootheid

6 Maart 2009

louis-fiers-een-muziek-grootheid-1

Louis Fiers, de Belgische jazz-virtuoos en meester in het improviseren, wordt door velen beschouwd als één van de beste vertegenwoordigers van de Europese Jazz en zijn cv laat zien met welke jazz-legendes hij heeft samengewerkt: Count Basie, Catarina Valente, Sidney Bechet, Toots Thielemans, Jack Say en Bill Haley. Hij werkte samen in Parijs met werelds grootste jazz-muzikant Bill Coleman en de beroemde Spaanse bassist Francisco Pose.

Fiers en zijn band waren meerdere malen te beluisteren op radio en tv. Tevens werd hij gevraagd om op te treden voor de Belgische koninklijke familie. Zijn pianospel lijkt op dat van Oscar Peterson maar hij heeft daaraan zijn eigen stijl en gevoel toegevoegd. “Ballads”, soms romantisch of modern maar altijd met het karakteri-stieke jazz-geluid.

louis-fiers-een-muziek-grootheid-2

Er zijn tot nu toe 14 lp´s en 42 singles uitgegeven. Zijn vader, Fiers senior, werd beschouwd als de beste accor-deonspeler in de wereld, hij speelde in de mooiste inter-nationale zaken, zoals het “London Palladium”, de “Winter Gardens” te Berlijn en de “Medrano” in Parijs.

Hij trad in de voetsporen van zijn vader en studeerde klas-sieke muziek, later voelde hij zich toch meer aangetrokken tot de jazz omdat het hem meer vrijheid van expressie gaf. Na een lange en succesvolle carrière met zijn eigen band, kwam hij voor een bezoek naar Spanje.

Verliefd geworden op het land kwam hij in 1983 terug om zich er te vestigen met zijn vrouw en tot op heden woont hij hier nog.

De meester van de jazz, Louis Fiers, heeft steun geboden aan de Marbella- en Costa del Sol campagne, die Dario Poli gestart is. Een serieus initiatief ter promotie en bescherming van negatieve internationale media-offensieven, die nu door prominente personen ondersteund worden.

Toen Dario, de componist van het muziekstuk “Marbella, Marbella” dat tijdens de campagne werd gebruikt, hoorde spelen in een nieuwe jazz-uitvoering, vertolkt door Louis Fiers, was hij overdonderd door Fiers nieuwe interpretatie van dit lied. Hij bracht het lied alsof hij twee piano´s tegelijk bespeelde zonder daarbij stijl en elegantie te verliezen. Deze winter zal Louis Fiers een nieuwe cd opnemen met muziek die door Dario Poli gecomponeerd is, een “easy listening” jazz-cd met vele improvisaties.

Momenteel bereiden Dario Poli en Louis Fiers één van de grootste shows voor, die gehouden zal worden in april a.s. in Marbella. Vele beroemdheden zullen aanwezig zijn, alsmede de pers uit Madrid.

Kosta redactie