Maak je terras mooi voor de lente

26 Maart 2019

maak-je-terras-mooi-voor-de-lente-1

De winter is haast voorbij en het wordt nu stilaan tijd om onze terrassen wat op te vullen.

Ook de lege plekken in de tuin komen aan de beurt om er eenjarige plantjes uit te zetten.


 

 

 

maak-je-terras-mooi-voor-de-lente-2

Viooltjes

Viooltjes kom je tegen met grote of kleine bloemetjes. Beide kunnen erg goed tegen de kou en de regen, ook van de wind hebben ze weinig last. Wel moet je ze water geven na een harde wind, anders drogen ze uit.

Persoonlijk ga ik voor de mini-viooltjes omdat ze volgens mij nooit falen en er prachtig uitzien als we er veel naast elkaar plaatsen. Je moet tussen de plantjes ongeveer drie centimeter ruimte laten en nadien zal je zien hoe ze zichzelf zaaien en samengroeien tot één geheel. Om ze echter langer te houden kan je de zaadbolletjes eruit halen als ze nog groen zijn. De plant denkt dan dat haar cyclus niet is afgelopen en blijft bloeien gedurende ongeveer drie à vier maanden.

Zaaien zou ik niet aanraden daar het lang duurt om een volwassen plant te krijgen en op de markt kan je al vijf stuks voor 4 euro kopen. Plant ze wel in een groter gat als het potje waarin de plantjes werden opgekweekt. Ook moet je goed de grond aandrukken, zodat de wortels goed in de grond zitten en geen lucht zuigen.


 

maak-je-terras-mooi-voor-de-lente-3

Primulas

Primulas zijn zoals de viooltjes de eerste lentekleuren van de tuin. Zoals de naam het zelf zegt Primus… primula, de eerste van het jaar. Ook deze kan je beter op de markt kopen, alhoewel je moet opletten, er zijn mensen die allergisch zijn voor deze plant. Het is beter om ze niet aan te raken en ook niet binnen te halen in huis.

Om ze lang te behouden moet je regelmatig de uitgedroogde bloemetjes eruit halen en dan kan je er zeker nog een paar maanden extra van genieten.


 

maak-je-terras-mooi-voor-de-lente-4

Stinkertjes

Wat een lelijke naam voor een mooi en makkelijk plantje dat ook nog speciale eigenschappen heeft. Veel mensen willen deze eenjarige niet in huis halen door die naam. Alhoewel het bijna niet ruikt, een hele makkelijke plant is en je ze overal zou moeten tegenkomen. Door hun zogenaamd stinken houden ze veel insecten tegen zoals mieren en muggen. Ja, die insecten ruiken ze wel en blijven dan ook uit de buurt.

Deze plantjes hoef je niet te kopen. Heb je een open plek, een bak of een pot dan kun je dat perfect gebruiken om in te zaaien. Zorg voor een goede afwatering en goede aarde, zaai bovenop de aarde en leg er een krant overheen. Die zorgt ervoor dat bij het water geven de zaadjes op hun plaats blijven.

Na een paar dagen zie je het zaad al ontkiemen, een maand nadien heb je genoeg plantjes om overal in de tuin of op je balkon uit te planten. Nadien zaait het zichzelf uit. Zie je hoe makkelijk dit gaat?

Zo dat was het voor deze maand,volgende keer noemen we er nog een paar die de moeite zijn om zelf te kweken.

Andre Jansegers