Mad.bear is het belangrijkste LGBT+ evenement in heel Andalusië

15 Oktober 2018

madbear-belangrijkste-evenement-in-andalusie-1Behaarde mannen met baarden, buiken met haar op en snorren. Dit is het model van de homoseksuele man die Torremolinos in augustus heeft gedomineerd. De Mad.bear 2018 is opnieuw het belangrijkste LGBT-evenement in Andalusië.

Torremolinos is de plaats waar tussen 8 en 16 augustus de grootste concentratie van “beren” te vinden is van Spanje waarbij er deelnemers zijn uit heel Europa en zelfs de Verenigde Staten. Dit jaar is het festival bezocht door 7.000 deelnemende ‘bears’ waarvan 60% uit het buitenland komt, hoofdzakelijk uit Italië, Groot-Brittannië en Duitsland. Voor het eerst zijn er dit jaar ook 50 Amerikaanse beren naar Torremolinos gekomen om mee te feesten.

In het geval van de kustplaats gaat het om het Mad.bear Beach festival terwijl tussen 4 en 10 december dit jaar het Mad.bear festival in Madrid zal plaatsvinden.

Maar vanwaar de naam en waarom bears? Bear (in het Nederlands ook wel beer genoemd en in het Spaans oso) is een term uit de homoscene. Het betreft een stevig gebouwde en behaarde man, vaak getooid met een snor en/of baard. Bears vormen binnen de homogemeenschap een subcultuur.

De term bear werd in 1979 voor het eerst gebruikt door George Mazzei, die in een artikel in het Amerikaanse homotijdscrift The Advocate schreef over mannen met een voorkeur voor behaarde, bebaarde en doorgaans dikkere mannen, die volgens Mazzei ook veel lachen en “over het algemeen goedgeluimd” zijn.

Aparte groepen in de bearscene zijn de “cubs” (letterlijk: jongen), dat zijn veelal jongere mannen die al wel de trekken van een bear vertonen maar nog wat moeten “rijpen”, en de liefhebbers van bears, die door de scene worden aangeduid als “chasers” (jagers). Deze mannen zijn vaak zelf slank maar vallen op het beerachtige type.

Kosta redactie