Málaga C.F. en Marbella F.C.

21 Oktober 2020

malaga-cf-en-marbella-fc-120 augustus was de uiterste datum waarop de Al Thani familie een 5,4 miljoen deposit betalen kon als grootste aandeelhouder van de voetbalclub Malaga, hangende het onderzoek naar de manier waarop ze de voetbalclub bestuurden.  

Dit bedrag was gebaseerd op  nooit terugbetaalde leningen van sjeik Al Thani uit de clubkas en de ietwat paternalistische manier waarop de club bestuurd werd en bepaalde posities bekleed werden.  De advocaten van de familie zijn er wederom in geslaagd om de hele rechtsprocedure te traineren zodat de  ambtstermijn van de destijds aangestelde  curator met zes maanden is verlengd.

De curator deelde onlangs niet minder dan zes spelers mede dat ze hun toekomst waarschijnlijk bij een andere club moesten zoeken vanwege de hoognodige bezuinigingen. Er zijn verschillende gegadigden om de club over te nemen maar zolang er geen zekerheid bestaat over wie de eigenaar van de club is kunnen er geen besluiten genomen worden. De opgeblazen salarissen van sommige spelers werken ook niet mee om kooplustige voetbalmakelaars aan te trekken.

Op het juridische vlak doet sjeik Abullah Al Thani zijn uiterste best om de vermoorde onschuld te spelen, een werkwijze die zich de gemeente Marbella nog goed kan herinneren toen rond de eeuwwisseling diezelfde sjeik grootse plannen had voor de vissershaven van Marbella maar geen enkele inspraak duldde over de hoogte van een te bouwen hotel.

Af te dragen gelden voor bouwplannen en bouwvergunningen werden destijds niet betaald en de gemeente Marbella is nog steeds bezig om een en ander op een fatsoenlijke manier af te ronden sinds de sjeik bijna niets meer van zich liet horen en het groots opgezette plan op de tekentafel bleef liggen.

Vervolgens werd omstreeks 2010 de sjeik met open armen ontvangen door de gemeente Málaga en de gelijknamige voetbalclub.
Zoals te verwachten was is Al Thani inmiddels er ook in geslaagd om in Malaga een financiële wanboel achter  te laten en de rechter gaf te kennen dat als er geen overeenstemming bereikt kon worden en de Al Thani's weigerden om via een videoconferentie uitleg te geven over de te nemen stappen een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd zou worden.  De aan de kant gezette Al Thani wist slechts te twitteren dat de curator en consorten volgens  hem hun uiterste best deden de club bankroet te maken met het doel het geld in eigen zak te steken.

Maar ja, er wordt wel meer ongelooflijk nieuws via het  internet de wereld ingetwitterd. De sjeik is overigens een verwoed aanhanger van dit medium en gebruikte het meerdere malen om vanuit het buitenland de club van nuttige adviezen te voorzien. De coronacrisis belet hem momenteel om de reis naar Spanje te ondernemen en de rechter verklaarde onlangs dat indien er in november nog geen oplossing gevonden is de club failliet verklaard kan worden.                                                                                                       

Wat het sportieve gedeelte betreft begon het nieuwe voetbalseizoen voor Málaga op 13 september in 2A met een uitwedstrijd tegen Tenerife die met 2-0 werd verloren, vervolgens werden twee overwinningen behaald en de aan-en verkoop van spelers schijnt min of meer naar wens te verlopen zodat het gevaar van een faillissement enigszins afgewend lijkt te worden.  

Marbella FC

Op 24 juli maakte Marbella FC haar plannen bekend voor een nieuw stadion. Een spectaculaire video werd getoond waarop men de vormen van het nieuw te bouwen stadion met schuifdak kon zien. Het moet plaats bieden aan 18.000 toeschouwers (10.000 meer dan het huidige stadion) met een eretribune van 1000 vierkante meter en een VIP ruimte van 4600 vierkante meter. Het geheel zal op dezelfde plaats verrijzen als het huidige uit 1971 daterende stadion.  Het complex zal voorzien worden van winkels, een hotel en 2000 parkeerplaatsen. Een paar weken later werd het project aan de gemeente overhandigd die er zich  nauwgezet over zal buigen. Oscar Ribot de CEO van Best of You die de club bestuurt zei dat dit nieuwe stadion naast Puerto Banus het belangrijkste icoon van de stad zal worden. Tot zover de plannen dus maar sindsdien is er niets meer van vernomen.  

Wat het eerste elftal betreft zijn de doelstellingen hetzelfde gebleven, namelijk promotie naar de Tweede Divisie A. De nieuwe trainer, José Manuel Aira is de man die zorgde voor de promotie van Albacete naar 2A, hij kent dus het klappen van de zweep. Hij zei gekomen te zijn met illusies en passie en sprak lovende woorden over het werk van David Cubillo, de vorige trainer. Wel benadrukte hij dat het een moeilijke weg zou worden vanwege de pandemie. Het elftal wat hem voor de ogen staat is een agressief team dat voor de bal gaat en de tegenstander constant onder druk weet te zetten.
 
Voor Marbella begint de competitie in 2B op 18 oktober. De nieuwe opzet is tamelijk ingewikkeld en men heeft 4 tussengroepen gecreëerd van negen clubs die de sprong naar 2A kunnen maken. Marbella moet dan in subgroep 4A eerst twee wedstrijden spelen tegen ieder van de negen clubs waarmee ze samen deze afdeling vormen waarna de eerste drie clubs zich kwalificeren voor de volgende ronde die uiteindelijk kan resulteren in promotie naar 2A.

Berry J. Prinsen