Provincie Malaga: Het achterland sterft

24 Juli 2018

malaga-het-achterland-sterft-1In 10 jaar tijd hebben 103 gemeenten, 20% van hun bevolking verloren die jonger zijn dan 30 jaar. Het grootste probleem is dat de jeugd, de dorpen verlaat op zoek naar werk in de grote steden en langs de kust.

Volgens de krant Diario Sur is in sommige gemeenten de helft van de jongeren verdwenen uit de dorpen zoals in Canillas de Aceituno waar dit van de 809 jongeren in 2007 is gedaald naar 400 jongeren eind 2017.

Het probleem in “Málaga rural” is dat vanwege de daling van inwoners er minder voorzieningen zijn zoals scholen, gezondheidscentra, busverbindingen, banken, winkels en supermarkten, om maar wat te noemen.

Een voorbeeld is de gemeente Atajate (het kleinste dorp van de provincie) waar op dit moment 11 kinderen op school zitten maar het komende schooljaar kan het zijn dat er geen enkel kind meer op school zal zijn omdat er geen kinderen bijkomen.

Geen kinderen betekend geen arbeidskrachten, geen arbeidskrachten betekend te weinig personeel, te weinig personeel betekend sluiting van winkels ect en zo is de cirkel rond.

Kosta redactie