Marbella Arena - geen Stieren maar Theater

27 Maart 2019

marbella-arena-geen-stieren-maar-theater-1

De tijden veranderen en de discussie over de wenselijkheid van het voortzetten van een aloude traditie zoals de corrida de toros kan tegenwoordig zelfs openlijk tussen Spanjaarden op de tv plaats vinden. De belangstelling voor het stierengevecht mag nu, met enige voorzichtigheid, tanende genoemd worden en een voorzichtige schatting is dat slechts 25% van de bevolking nog een voorstander is. In veel plaatsen worden arena’s nu ook voor andere doeleinden gebruikt en in Barcelona is de arena zelfs tot een prachtig winkelcentrum verbouwd.

In Marbella ontstond enige paniek onder de liefhebbers van dit spektakel toen de gemeenteraad vorig jaar besloot dat de Plaza de Toros ook voor andere activiteiten gebruikt zou worden. Fervente voorstanders vatten dit op als een verbod op de corrida de toros waarna de toenmalige burgemeester zich haastte te zeggen dat het een kwestie van aanbod was; indien er niet voldoende stierengevechten plaats vonden in de arena kon deze ruimte ook voor andere doeleinden gebruikt worden, deelde hij de verontruste aficionados mee.

De NPO – die wel eens vaker slordige berichtgeving over Spanje de lucht in slingert - vermeldde toen abusievelijk dat het stierenvechten verboden was in Marbella.

De Plaza de Toros van Marbella dateert uit 1964 en in 1968 werd de arena van Puerto Banus gebouwd. Het was destijds verboden om in dezelfde gemeente twee arenas te hebben maar in de tijd van Franco kreeg Marbella via een of ander decreet toch toestemming hiervoor.

De Plaza de Toros van Puerto Banus werd al vanaf haar opening afwisselend gebruikt voor stierengevechten en muzikale evenementen. Sterren als operazangeres Montserrat Caballé en jazzgrootheid Ben Webster maakten in de beginjaren hun opwachting en in de zomer van 1996 speelde de blueslegende B.B. King hier voor vijfduizend toeschouwers. Na het jaar 2000 vonden geen corridas meer plaats maar wel concerten en Joe Cocker, die ook al in 1985 Marbella bezocht, was in juli 2005 de laatste popster die hier optrad. Ook werd hier in 2009 een van de eindrondes voor de Davis Cup gespeeld en in 2010 vond het laatste concert plaats.

Met een dergelijke geschiedenis is het verwonderlijk dat deze voormalige plaza de toros zo lang leeg heeft gestaan, maar eind vorig jaar maakte Grupo Teatro Goya - een belangrijke groep investeerders - bekend het gebouw een nieuw leven in te willen blazen. Na een grondige verbouwing zal binnen niet al te lange tijd een multifunctioneel theater, genaamd Marbella Arena, zijn deuren openen waarachter zowel sportieve als culturele activiteiten plaats kunnen vinden.

De Grupo Teatro Goya, met een ruime ervaring op dit gebied, zegt 30 miljoen euro te investeren en Marbella Arena zal uiteindelijk plaats bieden aan 5.000 toeschouwers. De ruimte zal dusdanig ingericht worden dat binnen een kwartier iedereen plaats kan nemen en het streven is om ieder jaar minstens 50 verschillende evenementen binnen te halen.

Skyboxen en restaurants met ruime terrassen zullen deel uitmaken van het geheel en de aanwezige parkeerplaats zal worden gemoderniseerd. Afspraken zijn gemaakt met nabijgelegen parkeerplaatsen zodat bij grote evenementen geen parkeerprobleem zal ontstaan.

De huidige mercado blijft bestaan op precies dezelfde plaats en het theater is bedoeld voor iedereen die op welk gebied dan ook wat wil organiseren, zelfs boksen, motorcross en schoonheidswedstrijden.

Dit is een lange-termijn project en wij willen een embleem worden voor het Marbella van de 21e eeuw, iedereen die wat te organiseren heeft is welkom” waren de emotionele woorden van Luis Miguel Martin van de Grupo Teatro Goya. Hij vermeldde dat er een uitstekende samenwerking bestaat met de huidige burgemeester en wees op het feit dat Marbella een goede naamsbekendheid heeft in heel Europa waardoor ook buitenlandse impresario’s benader zullen worden. Tijdens de onlangs in Barcelona gehouden jaarlijkse vakbeurs voor toerisme maakte de burgemeester van Marbella gewag van het feit dat de Marbella Arena een waardevolle aanwinst zal zijn voor de stad.

Berry J. Prinsen