Marbella FC – verleden, heden en toekomst

18 Juli 2019

marbella-fc-verleden-heden-en-toekomst-1

In oktober 2018 namen de Chinezen het over van de Russen. We hebben het hier niet over politiek maar over de aandelen van de voetbalclub Marbella F.C.

De Rus Grinberg verkocht zijn aandelen aan de Chinezen en de nieuwe eigenaar is nu het in Shanghai beursgenoteerde bedrijf Guirenniao Group Limited in Hong Kong. Dit is een investeringsgroep van meer dan 100 ondernemingen die onder meer gespecialiseerd zijn in het ontwerp en de productie van sportkleding.

In Marbella worden ze vertegenwoordigd door het agentschap Best of You, een gerenommeerde onderneming met ervaring op de Chinese voetbalmarkt. De huidige president van Marbella F.C. is Zhao Zhen en een nieuwe periode is ingeluid zowel op sportief als op bestuurlijk niveau. De overigens eerder gemaakte afspraak van Grinberg in april 2018 met de Belgische investeringsgroep LDV Sports Management Bureau van Louis de Vries werd, om het maar eens netjes uit te drukken, genegeerd.

Men kan zich afvragen waarom al deze belangstelling voor een kleine club uit de Tweede Divisie B met een verouderd stadion? Het is niet alleen in de hoogste klasse dat rijke Arabieren of Chinezen een club opkopen. In de vierde groep van de Tweede Divisie B (waar Marbella in speelt) vindt men vier Chinezen en een Arabier als voorzitter.

De naam Marbella staat internationaal gezien hoog aangeschreven en als de voetbalclub op een hoger niveau gebracht kan worden zijn er allerlei lucratieve reclamecampagnes te verwezenlijken. In het voetbalgekke Spanje is er geen tankstation of je kunt er wel een souvenirtje van Real Madrid of Barcelona kopen en deze twee clubs verkochten ieder het afgelopen seizoen niet minder dan 2 miljoen voetbalshirts.

De blauwwitte kleuren van Marbella F.C. worden momenteel verdedigd door meer dan 20 elftallen en het vrouwenelftal speelde het afgelopen seizoen in de Segunda Andaluza Feminina waar het op een alleszins verdienstelijke plek in de middenmoot eindigde. Met een bescheiden budget van 1 miljoen euro waar, volgens ingelichte bronnen, Marbella het afgelopen seizoen mee begon zijn er uitstekende sportieve prestaties geleverd. Vooral als men bedenkt dat de top clubs in de Tweede Divisie B vaak ruimschoots meer dan het dubbele te besteden hebben.

De B elftallen van de grote clubs uit de Eerste Divisie en de Tweede Divisie parkeren hun belofte elftallen ook in deze afdeling maar die kunnen niet promoveren indien het A elftal reeds in de beoogde afdeling speelt. Er was nog maar weinig over aan het begin van het zojuist afgelopen seizoen van het succesvolle eerste elftal dat vorig jaar uiteindelijk strandde in de promotiecompetitie voor een plaats in de Tweede Divisie A.

Achterstallige betalingen en de onzekere toekomst van de club droegen niet bij aan een prettige werksfeer waardoor het merendeel der spelers en ook de trainer vertrok. De eerste competitiehelft was dan ook een kwestie van passen en meten met oud en nieuw materiaal maar met de komst van de Chinezen kwam er voldoende geld binnen om een geheel nieuw elftal neer te zetten.

Zowel de nieuwe trainer, David Cubillo, als de spelers hadden tijd nodig om aan elkaar te wennen maar na een aarzelend begin werd na de winterstop een ongekende reeks van 16 ongeslagen wedstrijden neergezet (7 gelijke spelen en 9 overwinningen). Het was echter te laat om een plaats bij de eerste vier te behalen waardoor de promotiecompetitie buiten bereik bleef.

De uiteindelijk behaalde 7e plaats op de ranglijst van groep 4 van de Tweede Divisie B geeft evenwel recht op deelname aan het bekertoernooi, in Spanje de Copa del Rey genoemd. Meer dan 80 clubs uit zowel de Eerste Divisie, 2e Divisie A en B en zelfs een paar clubs uit de Derde Divisie kunnen zich voor dit zeer lucratieve toernooi klasseren. Dankzij de Chinezen is er nu een gezonde financiële situatie en zal er niet veel aan het huidige team veranderen waardoor reeds de basis is gelegd voor een succesvol seizoen 2019-2020.

Bij het ter perse gaan van dit nummer hadden reeds tien spelers uit de afgelopen selectie hun contract vernieuwd. De toekomst van de gehuurde spelers Juergen en Paulo Vitor is nog onzeker maar ook de jeugd van Marbella F.C. staat te dringen om hun kwaliteiten in het eerste elftal te tonen.

Berry J. Prinsen