Marokko vraagt EU om hulp bij handhaving illegale inmigratie

13 November 2018

marokko-vraagt-eu-om-hulp-bij-handhaving-1

De Marokkaanse overheid geeft aan overrompeld te worden door de enorme stijging van het aantal (opblaasbare) bootjes dat vanuit Marokko de oversteek naar Spanje probeert te maken.

Marokko wil een permanente en goede oplossing voor dit toenemende probleem en verzoekt de EU om financiële hulp hierbij. Marokko is nu al 200 miljoen euro per jaar kwijt aan grensbewaking rond de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

In 2017 heeft de Marokkaanse douane 64.000 pogingen tot illegale inmigratie weten te voorkomen. Dat is het dubbele ten opzichte van 4 jaar geleden. De schepen van organisaties als Artsen Zonder Grenzen die migranten hulp bieden hebben volgens Marokko aan aanzuigende werking op het fenomeen.

Naast de bekende mensensmokkelaars zijn er ook individuen die “gratis” overtochten aanbieden. Aan deze barmhartigheid wordt echter zwaar getwijfeld. “Het vervoeren van mensen is nooit uit goede bedoelingen, maar wel lucratief” aldus Jalid Zeruali, de gouveneur van Binnenlandse Zaken van Marokko.


Kosta redactie