12 januari: Marsepeindag

12 Januari 2020

marsepeindag-2020-1Marsepein, een heerlijke en lichte lekkernij gemaakt van een vrij ongebruikelijke combinatie van suiker en amandelmeel, vaak geaccentueerd met amandelextract. Het wordt gebruikt in alle soorten snoepjes en heerlijkheden. De uitstekende modeleerbaarheid maakt het populair voor thematische taarten en gebak, omdat het tot bijna alles kan worden gevormd. De rest van het jaar wordt het vaak geserveerd met chocolade, waardoor het een krachtige decadente traktatie is die meer dan een beetje geliefd is bij de fans.

De oorsprong van Marsepein is niet helemaal duidelijk, maar culinaire historici hebben de meest waarschijnlijke plaats van oorsprong van marsepein als Perzië getraceerd. Van daaruit reisde het via de verschillende handelsroutes om een bestanddeel van de Europese keuken te worden, waarschijnlijk nadat het eerst door de Turken uit Perzië was gebracht.

Zoals de meeste feestdagen op basis van voedsel, is de beste manier om marsepeindag te vieren, gewoon een duik nemen en jezelf verwennen met dit heerlijke gebakje. Je kunt kan kant-en-klare marsepein kopen en echt je creativiteit testen door allerlei soorten marsepeincreaties te maken. Het is heerlijk en kan worden gevormd in een aantal leuke en interessante vormen, gemengd met voedselkleurstoffen.

Als het festijn voorbij is, kun je in je door suiker veroorzaakte coma beginnen te dromen van de creatie voor volgend jaar.

Kosta redactie