Massage: de kracht van een aanraking

21 Juli 2018

massage-de-kracht-van-een-aanraking-1

Na een korte schrijfpauze heb ik de pen weer opgepakt. In een van mijn eerdere columns schreef ik over India waar ik afgelopen jaar ben geweest. Dit is nu een half jaar geleden en sindsdien is er veel gebeurd. Terugkijkend op de afgelopen tijd, lijkt het of ik me meer bewust ben van dingen, meer gevoelens heb, steeds meer durf en me steeds minder laat leiden door de wereld om me heen. Het lijkt wel of ik wat wakkerder en scherper ben dan daarvoor.

Het is lastig uit te leggen hoe het precies voelt. Maar het lijkt wel of ik alles een beetje anders meemaak dan daarvoor. Me meer bewust ben van wat ik wel en niet doe en welke beslissingen goed voelen en welke niet.

Een belangrijke rol hierin speelt momenteel mijn nieuwe passie, namelijk het geven van massages. Na inmiddels twee opleidingen afgerond te hebben en het veel in mijn eigen omgeving te doen, merk ik hoe ver de meeste mensen afstaan van hun eigen lichaam. Ik herken dat zelf ook maar al te goed. Het drukke leven dat de meeste mensen leiden wordt beheerst door gedachten en acties die daaruit voortkomen. En dat is een continu proces. We worden als het ware geleefd door ons hoofd zonder dat we ons daar echt van bewust zijn.

We nemen ons van alles voor om dit te veranderen, maar gedrag veranderen is erg lastig. We zijn gewoontedieren en zonder de structuur die we onszelf vaak aanleren en ons is aangeleerd, voelen we ons onzeker. Dat is buiten onze comfortzone, zoals dat zo mooi heet.

Ik heb de afgelopen jaren geleerd hoe belangrijk het is om uit mijn comfortzone te stappen. Meer durven, meer doen en minder denken. En meer open te staan voor dingen waar ik daarvoor een heel sterke mening of een flink vooroordeel over had.

Yoga is een mooi voorbeeld. Ik had niet gedacht dat ik daar ooit aan zou beginnen. Ik beoefen dat nu zo’n twee jaar en ben fitter en sterker dan ik in vele jaren geweest ben. Het ziet er een beetje raar uit soms en ik dacht altijd dat ik per definitie veel te stijf was om het zelf te doen. En daarbij dacht ik dat het vooral weggelegd was voor een heleboel andere mensen, maar niet voor mij.

Ik heb gemerkt dat het voor mij juist een manier is om mijn denken even stop te zetten, een uur op het strand tot rust te komen, maar ook bijna iedere spier in het lijf te trainen. En vervolgens er weer even aan herinnerd te worden dat ik beter anders kan ademhalen.

Massage is er dus ook zo een. Jarenlang leek het me erg leuk en interessant om te gaan doen. Ik had zelfs ooit een waardebon voor een cursusdag die ik heb laten verlopen. En wat ben ik nu blij dat ik eraan ben begonnen. Ik heb veel massages ontvangen maar om het zelf te doen, is een heel andere belevenis.

Ik merk hoeveel aanraking met mensen doet. En ook wat het vervolgens weer met mij doet. Het is bijna meditatief. Het is verbazend hoe anders iemand zich kan voelen na een uur massage. Hoe ontspannen, energiek of zelfs een beetje zwevend. De kracht van aanraken is indrukwekkend. Wordt zeker vervolgd.

Michiel van Buuren