Meditatie onbenullig?

22 December 2017

meditatie-onbenullig-1

Het toepassen van meditatie is al 5000 jaar terug te vinden bij diverse religies waarbij meditatie werd gebruikt als onderdeel om geestelijke en spirituele verlichting te vinden. Tegenwoordig is er hernieuwde belangstelling voor meditatie. Alhoewel er nu veel verschillende meditatietechnieken zijn, hebben ze uiteindelijk allemaal hetzelfde doel: het bereiken van een rustige gemoedstoestand.

Waarom weer belangstelling voor meditatie? Met de stress van tegenwoordig staan we aardig onder druk, waardoor onze gezondheid meer te verduren krijgt. De vele vervelende situaties waar we gespannen van raken, zoals de herhalende angst van ‘kom ik toe met mijn rekeningen’, de onzekerheid van baanvastheid, enz. Hierdoor zoeken we allerlei manieren om met dagelijkse problemen om te kunnen gaan.

Een geweldige manier om te ontspannen is een wekelijks bezoek aan een masseur of spa of het geluk hebben met een partner die het niet erg vindt om massages te geven. Jammer genoeg is het meestal niet zo eenvoudig. Daarom is meditatie een goede aanrader; het is een gratis, gezonde tool die je alleen kunt doen om te ontspannen. Wat krijg je eruit? Meditatie geeft je niets, het is eerder dat je er dingen mee kwijtraakt.

Hoezo?

Meditatie is een proces om je gedachten te focussen op één ding of object. En dit leidt je af van de dagelijkse problemen in je leven zodat je lichaam kan ontspannen. Meditatie help je om stress en zorgen los te laten en brengt je tot rust. Hierdoor krijg je weer een heldere blik in je leven. Meditatie vermindert stresshormonen waardoor het je bloeddruk verlaagt en het geeft je lichaam de kans om te herstellen en te kalmeren.

Mediteren kan op verschillende manieren. De bekende manier is de lotushouding, waarbij je je linkervoet op je rechterbeen laat rusten en andersom.

Goed als je lenig bent maar daar ben ik te stijf voor, daarom ga ik liever liggen. Kies zelf welke positie je comfortabel vindt om te ontspannen. Probeer een plaats en tijd te vinden waar je niet vlug gestoord wordt. Sommigen vinden het handig om te beginnen met zich op hun ademhaling te concentreren, met het stromen van de lucht in en uit je longen. Anderen hebben een kaars voor zich en richten zich op de vlam en sommigen luisteren naar klanken. Ik sluit mijn ogen en concentreer me op de kleur wit.

De volgende stap is om aan niets te denken, maar natuurlijk ga je dan aan van alles en nog wat denken. Werk het niet tegen, laat de gedachten die opkomen komen, maar in plaats van je daarop te concentreren laat je het gewoon langs je heen gaan en breng je jezelf terug op je ademhaling, vlam, klank of kleur. Na een tijdje voel je de spanning uit je lichaam trekken. Hoe vaak moet je het doen? Maakt niet uit, het kan elke dag, week of maand, wanneer het leven je een beetje tegen zit. Maar probeer het regelmatig te doen, want door te oefenen wordt dit steeds gemakkelijker.

Heb je moeite om in slaap te vallen maar zie je het nut van meditatie niet in? Ga tegen bedtijd op je rug liggen met je handen op je buik. Sluit je ogen, voel de beweging van je buik, laat de gedachten door je heen gaan, relax en keer terug naar de beweging van je buik; voordat je het weet ben je in slaap gevallen.

Welterusten.

Ann-Shirley