Meer rechters nodig om claims tegen banken te kunnen behandelen

16 Mei 2019

meer-rechters-nodig-om-claims-tegen-banken-1Het afgelopen jaar zijn er ruim 7.000 claims tegen banken ingediend bij de rechtbank Málaga inzake de zogenaamde “clausula suelo”.

Clausula suelo is een onderdeel van een hypotheekovereenkomst tussen een bank en de hypotheeknemer waaruit voortkomt dat bij een hypotheek met variabele rente de bank altijd een minimale rente hanteert (ook al is deze negatief).

Dit onderdeel uit een hypotheekovereenkomst is door de hoogste rechtbank als onwettig verklaard en de banken moeten de hypotheekhouders die een dergelijke overeenkomst hebben, de geleden schade vergoeden tussen de gerekende en feitelijke rente. De vorderingen lopen vaak in de duizenden euro´s per klant.

Het Hoge Gerechtshof van Justitie van Andalusië doet nu een oproep om meer rechters in dienst te nemen om de wachtlijsten die er zijn bij de behandeling van de claims weg te werken.

Dit probleem speelt niet alleen in Málaga; ook andere steden in Andalusië kampen met grote achterstanden. In Sevilla liggen op dit moment meer dan 10.000 zaken op behandeling te wachten.

Kosta redactie