Migratie van roofvogels in de Straat van Gibraltar
23 Maart 2019In het voorjaar begint de trek van roofvogels uit Afrika vanuit het zuiden van de Sahara naar de Europese landen. Van begin maart tot half mei vliegen vele roofvogelsoorten over de Straat van Gibraltar naar Noord-Europa.
Een van de eerste en meest talrijke trekvogels zijn de zwarte wouwen (Milvus Migrans). Deze vogels voeden zich voornamelijk met aas en kleine zoogdieren. In de eerste week van maart komen ook de slangenarenden (Circaetus gallicus) aan. Deze enorme arenden met uilenogen komen met een hevige vlucht aan en worden lastiggevallen door de meeuwen. Het belangrijkste voedsel dat zij eten zijn slangen, zoals de naam al aangeeft. Afhankelijk van hun grootte, steken deze adelaars de 14,6 km over de Straat van Gibraltar sneller over dan andere vogels. Grote, zware vogels zoals adelaars en gieren hebben thermische stromen nodig om te kunnen vliegen, en deze stromen vormen zich meestal niet aan het oppervlak van de zee. Dit maakt de oversteek erg moeilijk, dus hebben de vogels de neiging om te profiteren van de bergen aan de Marokkaanse kust om voldoende te klimmen teneinde met de wind mee te kunnen zweven naar de noordkust. De twee overheersende winden in de Straat van Gibraltar zijn de Levante, wind uit het oosten, en de Poniente, wind uit het westen.
Om de migratie te kunnen observeren is het noodzakelijk het weer te raadplegen en op tijd op de tegenovergestelde oever van de Straat van Gibraltar te zijn. Dat wil zeggen, als de vogels met levante-wind vertrekken, bewegen ze zich naar het westen, afhankelijk van de kracht van de wind zijn de beste observatiepunten dus de Duna de Valdevaqueros in Barbate. Als ze vertrekken met wind uit het westen zijn de beste punten voor observatie te vinden vanaf Punta Carnero in Algeciras tot aan Puerto de la Duquesa in Gibraltar. Met rustig weer kan elk punt van Gibraltar tot Tarifa geschikt zijn om de komst van de vogels te observeren. De kliffen van Guadalmesi bij Tarifa zijn één van de meest interessante plaatsen, aangezien men daar verschillende soorten zeevogels en zelfs dolfijnen en walvissen kan observeren.
Migratie is een reis om te overleven. Met het begin van de winter ten zuiden van de evenaar komt de lente-zomer het noordelijk halfrond binnen en komen de vogels in Europa aan om er zich voort te planten. Het is heel belangrijk om hun broedplaatsen te behouden, maar het is ook belangrijk om de migratieroutes in stand te houden, want de reis van duizenden kilometers kent meerdere plaatsen om te stoppen voor rust, voedsel en drinkwater.
Bij de Straat van Gibraltar zijn een van de grootste bedreigingen voor de vogels de windmolenparken. Afhankelijk van de wind vinden veel vogels hun dood in de enorme bladen van de windturbines. Er zijn bewakers die, wanneer ze opmerken dat er vogels aankomen, de molens kunnen stilzetten maar in een gebied met duizenden vogels en duizenden windturbines, is een tragedie vaak onafwendbaar.
De “huwelijksmigratie” die plaats vindt in de lente was tot enkele jaren geleden nog onbekend. De meeste vogelliefhebbers maken gebruik van de herfstpas om deze vogels te observeren. De voorjaarspas is echter interessanter, omdat de vogels veel lager en dichterbij vliegen zodat het gemakkelijker is voor de liefhebbers om ze van dichtbij te fotograferen.
Er is een NGO in Tarifa die dit al jaren bestudeert en vecht voor het behoud van de vogels, in het bijzonder de zwarte ooievaar COCN (Colectivo Ornitológico Cigüeña Negra) met het hoofdkantoor in Tarifa In dit ornithologisch station geven vrijwilligers vaak informatie over de passage van vogels. Je kunt er ook fantastische T-shirts en boeken over vogels kopen. Geniet ook van het grote gastronomische aanbod van dit gebied en het prachtige landschap.
Vergeet vooral niet de juiste schoenen en kleding aan te trekken vanwege de sterke wind die hier waait.