Mijn Windows 7 is in gevaar!
1 Maart 2020Als u Windows 7 heeft en zoals ik de Windows updates heeft uitstaan zal u zeker bericht hebben gekregen dat Windows 7 aan zijn einde is gekomen en dat u Windows 10 moet updaten.
Vanaf 14 januari 2020 is Microsoft gestopt met het ondersteunen en updaten van Windows 7. Dit betekent dat u op Windows 7 geen updates meer krijgt, waaronder natuurlijk ook de beveiligings updates en dat uw Windows 7 nu minder veilig is en een hoger risico loopt op virussen, wormen en trojans.
Loopt u nu gevaar?
Dit is zeer afhankelijk van aan wie u deze vraag stelt. In het algemeen wordt er zeer overdreven. Voor 14 januari 2020 was uw computer in gevaar en nu is die nog steeds in gevaar, misschien marginaal een beetje meer. Heeft u een goede antivirus en een firewall dan zijn er weinig reden tot zorg.
Windows 7 is al 10 jaar oud, en een bedrijf kan natuurlijk niet oneindig een product updaten en ondersteunen. Daarnaast wil Microsoft natuurlijk graag dat u update naar Windows 10. Zo kunnen ze hun “app store” promoten, uw data nog intensiever verzamelen etc.
Wanneer updaten?
Er vanuit gaand dat u verantwoordelijk met uw computer omgaat en dat u een antivirus en firewall heeft kunt u makkelijk wachten tot dat u “moet” updaten.
Zolang alles werkt en al uw programma’s het doen is er weinig reden om te veranderen. Maar daar komt ook een einde aan. Er komt een moment dat u een specifiek programma of computer spel wilt gebruiken of games die niet op Windows 7 werken en waar u minimaal Windows 10 voor nodig heeft.
Maar dat zal waarschijnlijk nog een paar jaar duren. Of zelfs 10 jaar zoals bij vele Windows XP programma’s. Er zijn zelfs vandaag nog progamma’s die nog steeds Windows XP ondersteunen.
Is Windows 10 beter dan 7?
Windows 10 heeft vele nieuwe dingen die Windows 7 niet heeft. Maar Windows 7 heeft ook dingen die Windows 10 niet heeft. Heeft u een nieuwere computer dan is Windows 10 waarschijnlijk beter dan 7 omdat deze tevens de hardware van uw computer beter ondersteunt.
Om het makkelijk te houden is in het algemeen de Windows die bij uw computer geleverd is de beste Windows voor uw computer. Heeft u 12 jaar geleden een laptop met Windows XP gekocht dan is Windows XP voor die laptop het beste.
Op het moment dat we Windows 10 op een Windows XP laptop zetten wordt de laptop veel trager, of zelfs zo traag dat we er niet meer mee kunnen werken. Van Windows 7 naar Windows 10 wil in het algemeen nog wel gaan, maar dat is zeer afhankelijk van de computer of laptop
Belangrijk: Voordat u uw Windows update naar Windows 10 maak dan eerst een back-up van uw bestanden!
Er bestaat altijd de kans dat uw computer na de update niet meer werkt en u alles kwijt bent. Dit komt vaker voor dan u denkt dus hou hier rekening mee.
Windows 10 alternatief
Als u bv. een Windows XP computer heeft met Windows 7, of met andere woorden een zeer verouderde computer, dan is Windows 10 waarschijnlijk geen optie voor u.
Een goede oplossing is Linux Mint. Deze werkt zonder problemen op oudere computers en is voor de meeste computer gebruikers een geschikter besturingssysteem dan Windows.
Waarom Linux Mint?
- Linux is veel veiliger dan Windows
- U heeft bij Linux geen antivirus of firewall nodig (die uw computer langzamer maken).
- Het lijkt op Windows, dus makkelijk voor mensen die nog nooit met Linux gewerkt hebben.
- Het is “open source” en gratis.
- Bijna alles wat u nodig heeft staat er al op zonder dat u iets extra’s moet installeren
- Extreem compatibel met randapparatuur zoals printers, camera’s, etc. In de meeste gevallen is het kabel aansluiten een paar seconden wachten en alles werkt.
- Uw privacy wordt gerespecteerd.
Linux Mint uitproberen
Voordat u Linux Mint op uw computer installeert kunt u hem testen en uitproberen.
Voordat we Linux Mint kunnen uitproberen of installeren moeten we eerst een USB stick met Linux Mint maken. Hiervoor hebben we een USB stick nodig van ongeveer 4 GB.
Stap 1 - Download Linux Mint
Linux Mint kunt u hier downloaden: https://linuxmint.com
Voor het gemak, als uw computer niet ouder dan 10 jaar is heeft u waarschijnlijk een 64 bit processor. Dus u wilt de 64-bit versie.
Er zijn 3 versies van Linux Mint:
- Cinnamon (De modernste, vernieuwendste en functierijkste werkomgeving)
- MATE (Een stabielere en snellere werkomgeving)
- Xfce (De minst zware en meest stabiele)
Bij niet te oude computers zoals bv. die met een i processor zoals i3, i5, i7 raad ik Cinnamon aan. In het andere geval MATE. Xfce is er voor de echte antieke computers.
Stap 2 - Download Rufus
Met Rufus kunnen we een opstartbare USB maken en is hier te downladen: https://rufus.ie/
Download de laatste standaard versie, niet de “Portable” versie. Na het downloaden van Rufus deze installeren.
Stap 3 - De opstartbare USB maken
Open Rufus en selecteer uw USB in “Apparaat”. Let op, deze USB wordt compleet leeg gemaakt, dus gebruik geen USB met bestanden erop die u wilt behouden.
Onder “Opstartselectie” selecteer de gedownloade Linux Mint versie door hier naar te navigeren.
Druk vervolgens op Start en wacht totdat Rufus klaar is. Alle andere instellingen hoeven we niet te veranderen gezien deze standaard op het juiste staan. Zodra Rufus klaar is hebben we een Linux Mint USB.
Een uitgebreide, alternatieve handleiding kunt u hier vinden: https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/nl/latest/
Stap 4 - Linux Mint testen
Nu moeten we de computer opnieuw opstarten. Afhankelijk van computer moet u eventueel de BIOS veranderen.
We willen de computer van de USB opstarten en niet van de harde schijf. De meeste BIOS’en gebruiken een speciale toets waarmee je het opstartmedium kan kiezen. Voor het gemak, de Bios is dat zwarte scherm met witte tekst die u ziet voordat u het Windows logo ziet.
Welke toets het is wordt bij het opstarten gewoonlijk zeer kort getoond. Het is een van de volgende knoppen op uw toetsenbord: Escape, F1, F2, F8, F10, F11, F12, of Delete.
U kunt ook op Google zoeken naar het merk van uw computer.
Zodra de computer opstart van de USB wordt Linux Mint geladen en kunt u Linux Mint starten. Op het moment dat Linux Mint geladen is kunt u het testen. U kunt te allen tijde de computer weer afsluiten, de USB verwijderen en uw computer weer opstarten in Windows. Er wordt tijdens het testen dus niets veranderd op uw computer.
Stap 5 - Linux Mint installeren
Waarschuwing: Bij het installeren van Linux Mint wordt uw harde schijf geformatteerd (leeg gemaakt). Alle bestanden die op de computer staan worden permanent verwijderd.
In Linux Mint op het bureaublad staat een icoontje “Install Linux Mint”. Dubbelklik hierop en volg de installatie instructies. Deze spreken voor zichzelf.
Bij een van de laatste stappen wordt u gevraagd een gebruikersnaam en wachtwoord te maken. Gebruik een wachtwoord dat u kunt onthouden en vergeet deze niet. Een wachtwoord vergeten op Linux is een veel groter probleem dan op Windows gezien de wachtwoord beveiliging van Linux uitstekend is.
Het zijn nogal wat stappen om Linux te installeren, maar het lijkt moeilijker dan het is. U kunt op YouTube ook meerdere video’s vinden die u met beelden door het hele installatie proces leiden.
Linux Mint USB is altijd handig
Of u nu kiest om uw Windows te updaten naar 10 of Linux Mint te installeren, een opstartbare Linux Mint USB is altijd makkelijk.
Als uw Windows niet meer werkt, bv. na het updaten naar Windows 10, kunt u met de USB uw computer opstarten en heeft u via Linux Mint toegang tot uw harde schijf ofwel de bestanden die op uw computer zijn opgeslagen. Zo kunt u belangrijke bestanden van uw computer kopiëren, bekijken etc.
En in de juiste handen is er nog veel meer mogelijk. Windows wachtwoord vergeten? Geen probleem, binnen 5 minuten is het administrator wachtwoord van uw Windows 7 computer veranderd.
Mocht het u overkomen dat uw wachtwoord op Windows niet meer werkt of dat u deze vergeten bent. Zet uw Linux Mint USB in de computer en even googelen, het is makkelijker dan u denkt.
Uiteraard werkt dit ook met andere versies van Linux zoals o.a. Ubuntu en Debian.