Minder zout, maar niet te weinig

16 Maart 2018

minder-zout-maar-niet-te-weinig-1Ondanks inspanningen van overheden en allerlei instanties lukt het niet om de zoutinname van Nederlanders voldoende te reduceren. 80% van onze zoutinname krijgen we binnen via bewerkte voedingsmiddelen die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt. 20% voegen we zelf toe tijdens het koken of op tafel bij het eten.

De maximum aanbevolen hoeveelheid is 6 gram, terwijl het gemiddelde 9 gram zout per persoon is. 85% van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. Het is moeilijk om van het gemiddelde van 9 naar 6 gram te gaan. Een daling van 30% in het zoutgebruik is nodig om onder de maximale zoutinname van 6 gram te komen. Maar te weinig zout is ook niet goed voor je, dus we moeten niet te laag gaan zitten.

Zout is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Je lichaam heeft dus wel een bepaalde hoeveelheid zout nodig om goed te kunnen werken. In Nederland is er geen aanbevolen hoeveelheid opgesteld voor zout. In landen waar aanbevolen hoeveelheden zijn opgesteld voor zout (natrium), zoals Amerika en Duitsland, worden voor volwassenen hoeveelheden van 3-4 gram zout per dag aanbevolen.

Kosta redactie