Na plastic zak ook ballon taboe?

12 Maart 2018

na-plastic-zak-ook-ballon-taboe-1De stad Oostende wil een eind maken aan een aloude Vlaamse traditie, ballonnen oplaten op feesten en kermissen.Men vindt het milieuvervuilend, slecht voor de dieren en gewoon niet meer van deze tijd.

Ook de Gezinsbond raadt al haar plaatselijke afdelingen af om het nog te doen. De jacht op plastic zakjes was al enige tijd geopend omdat ze schadelijk zijn voor het milieu. Nu lijken dus ook ballonnen in ongenade te zijn gevallen. Toch was het altijd zeer populair op veel lokale kermissen of evenementen. Tientallen of honderden ballonnen oplaten met een kaartje eraan, om dan te kijken welke het verste vliegt. Een traditie waar men volgens de stad Oostende dus maar beter een punt achter zet.

Op haar website somt de stad de nadelen op van zo’n ballonwedstrijd. Die dingen blijven niet in de lucht. Ze knallen uit elkaar en dwarrelen in kleine stukjes naar beneden. Dan wordt het zwerfafval. Of via beken en rivieren komen ze in zee terecht. Ballonnen behoren tot het meest voorkomende zwerfvuil op de stranden. Dieren raken verstrikt in de linten of eten de ballonnen op.

Kosta redactie