Najaarscruises, met vertrek vanuit Málaga
7 November 2017Heeft u behoefte aan een unieke vakantie dit najaar? Cruisen vanuit Málaga is dan wellicht een goede en makkelijke optie! Tussen november 2017 en februari 2018 vertrekken er in totaal 11 cruises vanuit de haven van Málaga.
Voor vertrek vanuit Málaga zijn er twee opties: cruises die beginnen en eindigen in Málaga en cruiseschepen die alleen beginnen in Málaga, zoals transatlantische cruises (met als eindbestemming bijvoorbeeld Guadeloupe) en korte Middellandse Zee cruises (met mogelijke eindbestemming Barcelona).
De prijzen variëren erg en zijn afhankelijk van de cruiseduur (van enkele dagen tot twee of drie weken, en soms zelfs langer). De beste prijzen vind je over het algemeen als je tijdig boekt of juist indien je last minute een cruise uitzoekt. Transatlantische cruises (meestal exclusief vlucht) zijn vaak heel goedkoop.
Ins en outs van cruisen
Aan land
Cruisen wordt steeds populairder en niet zonder reden: het heeft als voordeel dat je de gehele vakantie hetzelfde onderkomen hebt en je je echt kunt ‘installeren’ en je tegelijkertijd bijna dagelijks een nieuwe haven aandoet. In een relatief korte tijd zie je meer dan je normaal gesproken in bijvoorbeeld drie losse vakanties zou kunnen bezichtigen. Een kanttekening is dat je vaak maar een of hoogstens twee dagen in dezelfde haven bent, wat soms een belemmering kan vormen. Als het door jou gekozen cruiseschip alleen bij eilanden aanmeert, dan is een dag daar doorbrengen voldoende. Bezoek je tijdens jouw cruise diverse landen, dan zul je keuzes moeten maken en kun je niet alles van het land zien.
Excursies
Je kunt ervoor kiezen om georganiseerde excursies (via de rederij) te reserveren, maar dit is lang niet altijd aan te raden. Ligt jouw tempo hoog en ga je graag je eigen gang, kies er dan voor om de dag dat je aan land bent, een taxi te huren (vooraf wel dagprijs afspreken) of om zelf een auto te huren en de omgeving op deze ma-
nier te verkennen. Dit voorkomt in veel gevallen ergernis, je ziet meer én je bent vaak veel goedkoper uit.
Zeedagen
zijn er natuurlijk ook, de hoeveelheid zeedagen hangt onder andere af van de lengte van de cruise. Je zult het misschien niet geloven, maar zo’n zeedag heb je tussendoor echt nodig, want je bent op zoveel plekken gedurende een cruisevakantie, dat je aan het eind van de week redelijk uitgeput bent.
Aan boord is er van alles te beleven als je daar interesse in hebt, maar je kunt er ook voor kiezen om heerlijk op het zonnedek te liggen, naar de uitgestrekte zee te turen of desnoods, om bij te komen in je hut, die over het algemeen compact maar behoorlijk comfortabel is.
Voor mensen met zeeziekte zijn er acupunctuurbehandelingen of medicijnen aan boord te regelen!
Hutten
Je kunt bij het boeken kiezen voor een binnenhut (zonder raam), een buitenhut (met raam), een buitenhut met balkon en vaak ook voor een suite (met balkon en extra leefruimte). De prijzen van een binnenhut zijn natuurlijk het meest voordelig. Als jouw reis veel bestemmingen heeft en weinig zeedagen, is een binnenhut eigenlijk geen belemmering. Een buitenhut geeft meer sfeer en een balkon is vooral de moeite waard tijdens de zomermaanden of als je een tropische cruisebestemming hebt. Een suite is natuurlijk erg luxe maar bedenk goed of je er voldoende gebruik van zult maken.
Kledingvoorschrift en maaltijden aan boord
Cruisen geeft bij velen nog het idee dat je er opgeprikt bij moet lopen. Bij rederijen zoals Holland America is dit gedeeltelijk waar (’s avonds moet je redelijk netjes gekleed gaan), maar bij freestyle maatschappijen zoals Norwegian en ook wel Pullmantur en Costa, is dit niet het geval. Je kunt zelf bepalen hoe je gekleed gaat, alleen in de eetzaal en andere gemeenschappelijke ruimtes kun je beter niet in je zwemkleding rondlopen.
Er zijn bij de meeste rederijen één tot drie ‘nette’ avonden per week. Mocht je hier geen zin in hebben, dan is er aan boord ook de optie om naar het buffet te gaan en niet naar de eetzaal. Het eten aan boord is bij alle maatschappijen erg goed en over het algemeen ook nog gezond. De maaltijden zijn internationaal ingesteld en per maatschappij bemerk je daarnaast een eigen identiteit: bij Costa Cruises is dit Italiaans, bij Pullmantur Spaans, bij Norwegian kun je juist weer kiezen uit diverse eetculturen. Vergelijk je een cruisemaaltijd met die van een standaard all-in hotelaccommodatie, dan zijn de cruisemaaltijden verreweg gezonder, gevarieerder en smakelijker en de service is voortreffelijk. Water, koffie/thee en sap zijn meestal inbegrepen bij de cruiseprijs. Wijn, bier en sterke dranken betaal je in de meeste gevallen apart. Bij Pullmantur is dit vaak wél inbegrepen en deze rederij staat dan ook bekend om haar all-in reizen.
Fooien en havengeld
Als je een cruise boekt, moet je altijd bedenken dat bij de opgegeven prijs meestal nog havengeld en een vast bedrag per dag aan fooi (zo’n 10-15 euro per dag per persoon) opgeteld moet worden. Het fooiengeld wordt verdeeld onder het personeel. Deze blijk van waardering betaal je onder andere voor de service in de eetzaal, bij de receptie, voor de schoonmaak van je hut (vaak wel twee keer per dag) en voor het vermaak aan boord (kinderopvang vanaf drie jaar, theater, etc.).
Reizen met kinderen
Een cruise maken met kinderen kan heel goed. Zelfs met kleine kinderen. Natuurlijk doe je niet hetzelfde en zie je niet evenveel met kleine kinderen als zonder, maar de combinatie van de ontspanning aan boord en de excursies aan land, maakt een cruise ook tot een geschikte vakantie voor gezinnen. Voor oudere kinderen is er genoeg te beleven aan boord, er is vaak een discotheek, een bibliotheek met computers en (betaald) internet, zwembaden, enz., en er zijn meestal leeftijdgenoten. De veiligheid aan boord is goed geregeld: de kinderen dragen verplicht een polsbandje met de reddingsboot gegevens en er zijn speciale kinderreddingsvesten. Natuurlijk moet je met kleine kinderen als ouder te allen tijde extra goed opletten.
Enkele cruisemaatschappijen met cruise-opties voor dit najaar
Transatlantische cruises zijn een relatief goedkope manier om vakantie te houden; besef wel dat er veel zeedagen zijn voordat je je bestemming bereikt en dat je met een beetje pech (zwaar weer onderweg) in één ruk doorgaat naar je eindbestemming en dan meteen weer terug kunt als je geen verlenging hebt geregeld.
De hoofdmaatschappijen die van Málaga naar Málaga reizen, zijn Norwegian (freestyle qua maaltijdkeuze en kledingvoorschrift) en Pullmantur (bekend om de all-in cruises en de Spaanse sfeer).
De Canarische Eilanden en Middellandse Zee cruises zijn erg gangbaar bij deze maatschappijen.
Costa Cruceros organiseert veel transatlantische cruises en is een Italiaanse rederij. De sfeer bij Costa is goed, gemoedelijk en de kwaliteit van het eten is hoog.
Via www.logitravel.com, www.solocruceros.com, via andere (Nederlandstalige) cruisesites of met bemiddeling van een reisbureau, zijn de diverse cruise-opties te bekijken en te boeken.
Goede vaart!