Niet genoeg arbeiders voor de olijfoogst in Málaga

13 Januari 2019

niet-genoeg-arbeiders-voor-de-olijfoogst-1Nu het economische herstel in de provincie van Málaga, hebben veel landarbeiders ervoor gekozen om in andere sectoren aan de slag te gaan. Veel boeren in Málaga hebben hun olijven nog niet kunnen oogsten vanwege een gebrek aan arbeiders.

Een mogelijke reden hiervoor is dat veel olijventelers in Málaga en de rest van Andalusië eerder zijn begonnen met het plukken van olijven uit angst dat de prijs van olijfolie zou dalen. De voorspellingen zijn dat het dit jaar een goede olijfoogst zal zijn. Deze toename van het aanbod doet veel mensen denken dat de prijs van olie zal dalen, dus wilden ze de olijven vroeg oogsten. Dit heeft geleid tot een tekort aan ervaren plukkers op veel plaatsen in Andalusië

Olijven zijn veruit het belangrijkste gewas voor de Malaga landbouwindustrie. De provincie heeft 130.000 hectare olijfgaarden, meer dan alle andere in Andalusië bij elkaar, en 23.000 boeren leven hiervan. Vorig jaar alleen al bedroeg de omzet 254,5 miljoen euro, waarvan 216 miljoen euro uit olijfolie en 38,5 miljoen euro uit eetbare olijven. Het is goed voor 31,6 procent van de totale landbouwomzet in de provincie, die in 2018 803,7 miljoen euro bedroeg.

Daarnaast biedt de sector werk aan meer dan een miljoen tijdelijke arbeidskrachten per jaar, zowel bij het plukken van de olijven als in de molens.

Kosta redactie