Niet vrouwen, maar jonge mannen

13 Januari 2018

niet-vrouwen-maar-jonge-mannen-1Hoewel vrouwen achter het stuur wellicht de meeste kritiek krijgen, blijkt uit nieuw Noors onderzoek dat niet zij maar wel jonge mannen de gevaarlijkste chauffeurs zijn. Ze zijn namelijk sneller afgeleid en letten daardoor minder goed op in het verkeer.

Er bleek een stevig verschil te zijn op basis van de leeftijd en het geslacht van de deelnemers. Jonge mannen bleken het snelst afgeleid. Anderen die daar gevoelig voor zijn, zijn mensen die vaak rijden en mensen met een neurotische of extroverte persoonlijkheid.

Oudere vrouwen en mensen die aangeven zelf de controle te hebben over afleiding, deden het stukken beter. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er op jaarbasis wereldwijd 50 miljoen mensen gewond raken en een miljoen mensen overlijdt bij auto-ongelukken.

Afleiding is een belangrijke factor hierin. Bij dit onderzoek kwam de radio als grootste afleiding uit de bus. Eerder onderzoek liet echter zien dat ook de smartphone te veel aandacht vraagt van automobilisten.

Kosta redactie