Niet zout maar suiker veroorzaakt hoge bloeddruk
17 December 2017Het consumeren van zout wordt door bijna alle artsen beschouwd als een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk. Er zijn echter goede redenen om te veronderstellen dat mijn collega artsen het verkeerde kristal beschuldigen. De echte boosdoener is namelijk suiker.
Naarmate we ouder worden stijgt in de westerse wereld onze bloeddruk geleidelijk en wel zodanig dat ongeveer 50 procent van alle vijftigplussers last heeft van een te hoge bloeddruk. Ondanks dat hiervoor bijna nooit een duidelijke oorzaak wordt gevonden, wordt de schuld vaak gelegd bij een te hoge consumptie van zout waarbij (niet onlogisch) het eerste advies van uw arts is om uw zoutgebruik te beperken. Het effect hiervan op de bloeddruk is echter doorgaans teleurstellend en moet daarom bijna altijd worden aangevuld met één of meerdere medicijnen tegen hoge bloeddruk om latere complicaties zoals een hartaanval of beroerte te voorkomen. Deze medicatie is doorgaans voor de rest van uw leven.
Laat ik beginnen met te stellen dat er inderdaad een sterke samenhang bestaat tussen het zoutgebruik van volkeren en de mate waarin hoge bloeddruk voorkomt. Echter, wanneer we hoge bloeddruk gaan behandelen met zoutarm eten gaat de bloeddruk niet of nauwelijks naar beneden. Komt dit laatste omdat het bloeddruk verhogende effect van overmatig zoutgebruik onomkeerbaar is, of is er toch iets anders aan de hand?
Ik denk dat laatste. We zijn de laatste decennia vooral veel meer zout gaan eten omdat dit een noodzakelijk toegevoegd ingrediënt is van industrieel bewerkte voeding dat daarmee verantwoordelijk is voor 80% van ons zoutgebruik. Deze industriële voeding is zodanig bewerkt dat de natuurlijke verzadigde vetten er voor een belangrijk deel zijn uitgehaald en daarmee ook de in dit vet opgeloste natuurlijke smaakstoffen. Wat overblijft, is een product dat zo ongeveer smaakt als karton. Om dit weer enigszins smakelijk te maken voegt de voedingsmiddelenindustrie primaire smaakstoffen toe zoals veel zout en suiker en smaakversterkers in de vorm van zogenaamde E-nummers.
In het verleden hebben we steeds geprobeerd aan te tonen dat er een relatie bestaat tussen hoge bloeddruk en zoutconsumptie, terwijl we eigenlijk de samenhang hebben gemeten tussen onze bloeddruk en bewerkte voeding met daarin mogelijk een andere boosdoener dan zout. Dit laatste zou ook de reden kunnen zijn dat alleen het zout beperken terwijl we doorgaan met het consumeren van bewerkte voeding geen bloeddrukverlagend effect oplevert.
Ondertussen hebben diverse artsen praktijkervaring opgedaan met het vervangen van bewerkte voeding door verse volvette en suikerarme voeding en inderdaad gaat daarmee de bloeddruk bijna altijd naar beneden en kunnen de bloeddrukverlagende medicijnen worden verminderd en vaak zelfs volledig worden gestaakt! En dat terwijl daarbij geen zoutarm advies werd gegeven!
Er zijn sterke aanwijzingen dat het hierbij specifiek gaat om de vermindering van de rijkelijk aanwezige suikers en andere snel verteerbare koolhydraten in industrieel bewerkte voeding.
Er gebeurt namelijk naast de bloeddrukdaling nog iets opmerkelijks in de eerste weken nadat mensen omschakelen van industriële naar verse voeding. Nagenoeg iedereen verliest dan met de nieuwe voeding vele kilo’s overgewicht, en een eenvoudige rekensom leert dat dit verloren gewicht slechts voor een klein deel vetweefsel kan zijn en voor het grootste deel bestaat uit water!
Onderzoek uitgevoerd bij proefdieren toont aan dat de combinatie van hoge bloedsuiker met daaropvolgende hoge bloedspiegels van insuline de nieren aanzet tot het vasthouden van zout en vocht in onze bloedvaten waardoor de bloeddruk stijgt! Bij mensen is ondertussen hetzelfde gebleken. Wanneer de insulinedoseringen worden verhoogd of verlaagd bij patiënten met een hoge bloedsuiker wordt dit automatisch gevolgd door het vasthouden of juist uitplassen van vocht en daarmee een hogere of lagere bloeddruk!
Er zal in de toekomst zonder twijfel nog wel het een en ander worden gepubliceerd over de relatie tussen suiker, insuline en bloeddruk. In de tussentijd zou ik mijn collega artsen willen aanraden om verse, volvette en koolhydraatarme voeding in te zetten als eerstelijnstherapie bij verhoogde bloeddruk. U als potentieel levenslange klant van de farmaceutische industrie hoeft in de tussentijd de discussie daarover niet af te wachten. Ga indien u een te hoge bloeddruk heeft over op verse, volvette en koolhydraatarme voeding en vermijd suiker liefst volledig. U heeft een grote kans dat uw hoge bloeddruk vanzelf geneest, evenals mogelijk andere zaken, die verdwenen bij de deelnemers aan de tv serie Hoe word ik 100, zoals overgewicht, chronische vermoeidheid, gewrichtsklachten en verkeerde bloedwaarden voor triglyceriden en cholesterol.
En zout? Dat is zoals eerder gezegd voor 80% afkomstig uit industrieel bewerkte voeding. Als u voortaan verse voeding eet kunt u dat gewoon op smaak brengen met zout zonder dat u bang hoeft te zijn dat u daarmee te veel zout consumeert, laat staan dat dit zou kunnen zorgen voor een te hoge bloeddruk.