Een nieuwe computer aanschaffen

2 Oktober 2020

nieuwe-computer-aanschaffen-2020-1Regelmatig krijg ik de vraag van vrienden en kennissen: wat is een goede computer? Het enige juiste antwoord is altijd: wat wil je er mee  doen? Computers zijn er in alle vormen en maten, van klein tot groot en van langzaam tot super snel. Ook liggen de prijzen zeer ver uit elkaar en kost de gemiddelde computer ergens tussen de 300 en 4000 euro.

Vaak kom ik mensen tegen met de "verkeerde computer" ofwel een computer die ze aangeschaft hebben zonder er rekening mee te houden wat ze er mee willen doen. Zo is de meest voorkomende fout het kopen van een computer zonder extra grafische kaart als je computer spelletjes wilt spelen die een redelijke hoeveelheid aan grafisch vermogen verlangen.

Nu is de gemiddelde computer met een grafische kaart in het algemeen rond de 200 euro duurder dan de computer zonder grafische kaart. Het is echter nodig als u computerspelletjes  wilt spelen. De ene computer is de andere niet en er zijn verschillende types die voor verschillende dingen gemaakt worden. Men zou kunnen zeggen dat een Renault Twingo ook niet gemaakt is om een bankstel te vervoeren. Hoewel niet onmogelijk is het voertuig hier   simpelweg niet voor gemaakt. Hetzelfde geldt voor computers.

Welk merk is het beste?

Merken onder computers zijn vrijwel irrelevant, de onderdelen waar ze uit bestaan komen vaak allemaal uit de zelfde fabrieken. Wat relevant is zijn deze onderdelen, en niet de sticker die er uiteindelijk op geplakt wordt.

Zelfs als u goede ervaringen heeft met een merk, vergeet dat dan. Van bijna alle merken zijn er "goede modellen", "slechte modellen" en "ramp modellen". Zo zijn sommige modellen van een bepaald merk echte top computers en andere modellen van het zelfde merk de grootste rotzooi. Voordat u een computer aanschaft is het echt aan te raden om het specifieke model eens op het internet te zoeken. Eventueel vindt u 10.000 berichten van mensen die klagen dat dit model constant oververhit is,  een reden dus  om voor een ander model te gaan.

Men zou een uitzondering kunnen maken voor Apple die veel van hun onderdelen zelf maken, echter kunnen we hier niet over een betere kwaliteit computer spreken. Wel een betere marketing. Tegenwoordig zijn er echter veel concurrenten die betere producten verkopen en is er dus naast het besturings systeem van Apple IOS geen reden om een Apple computer te kopen.

Laptop of Desktop?

Voor veel mensen is het niet duidelijk waarom een desktop computer veel goedkoper is dan een laptop.  Dit heeft meestal te maken met, wat computers betreft: hoe kleiner hoe duurder. Maar niet alleen grootte speelt een rol, ook stroom gebruik. Wat bij een laptop die een batterij heeft en niet permanent aan het stopcontact is aangesloten veel relevanter is.

De vraag laptop of desktop is dus gelijk aan de vraag meenemen of niet meenemen. Als u uw computer mee wilt nemen koop een laptop. Als de   computer permanent bij u thuis op uw bureau staat koop dan een desktop.

Type computers

Gebaseerd op gebruik, prijs en vermogen kunnen we alle computers praktisch in 3 categorieën verdelen:

 • Goedkoop (laptop rond de 250 euro) (internetten, mailen, tekstverwerken)
 • Goed (laptop rond de 500 euro)  (multitasking, eenvoudige computerspelletjes)
 • Computerspelletjes (laptop rond de 900 euro)  (goede grafische kaart voor computerspellen die meer grafisch vermogen nodig hebben)

Er zijn uiteraard veel meer modellen in andere prijsklassen maar dit kunnen we  tussenmodellen noemen. U betaalt hier vaak wat meer voor het merk, omdat hij dunner of lichter is of omdat de batterij iets langer mee gaat, maar in het algemeen, wat het technische vermogen en wat u er me kunt doen aangaat, is er weinig tot geen verschil.

Opmerking: bij computers wordt vaak het woord "Gaming" gebruikt. Dit betekent niet dat deze goed zijn om computerspelletjes te spelen. Het is pure reclame en betekent in de meeste gevallen weinig.

Goedkoop

Als u een goedkope computer wilt rond de 250 euro om een beetje te internetten, mailen en wat tekstverwerken dan kunt u het beste de goedkoopste nemen. Er zijn natuurlijk ook wat betere  modellen voor 100 euro meer, maar dan zijn ze  slechts marginaal beter en wat prijs/kwaliteit betreft kunt u zich dit geld beter besparen. Hier hebben we het zo gezegd  over de gouden grens. Het punt waar we van een simpele goedkope computer overgaan naar een goede computer waarop we fatsoenlijk kunnen multitasken en zelfs een paar computerspelletjes kunnen spelen.

Deze grens ligt bij laptops momenteel rond de 500 euro en bij desktops rond de 400 euro. Mijn advies is hier dus: of neem de goedkoopste of geef gelijk 500 of 400 euro uit. Alles daartussen is prijs kwalitatief niet zo best.

Goed

De grote verschillen tussen een goedkope en een goede computer is dat u in deze prijsklassen de volgende componenten in de computer kunt vinden die een zeer groot verschil uit maken in vergelijk met de goedkopere computer:

 • Een goede microprocessor zoals de I3 en de AMD Ryzen
 • 8 GB Ram (werkgeheugen)
 • Een SSD
 • Een acceptabel grafisch vermogen.

Wat de gouden grens aan gaat geldt hier hetzelfde als bij de goedkopere  laptop. Als u een computer wilt die echt geschikt is om goed computer spelletjes op te spelen ligt deze grens bij een laptop rond de 900 euro en bij een desktop rond de 850 euro. Niet onbelangrijk om hier te vermelden is dat men bij een desktop rond de 850 euro vaak veel meer vermogen krijgt dan bij een laptop van 900 euro.

Computerspelletjes

Hier wordt het wat lastiger om een goed model te vinden. De nodige componenten en specificaties waar we naar op zoek zijn bij laptops rond de 900 euro zijn moeilijker te vinden. Het wordt veel makkelijker rond de 1200 euro . Maar als we voor prijs kwaliteit gaan en 300 euro willen sparen moeten we wat zoeken.
Om het makkelijk te houden zijn we opzoek naar het volgende:

 • I7 Microporsesor
 • 16 GB Ram
 • 512 GB SSD
 • Een GTX of RTX grafische kaart

Meer is uiteraard beter maar in deze prijsklassen zult u dat niet tegenkomen.Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik alleen op worten.es een passende laptop in deze categorie kunnen vinden (bij de anderen waren alleen duurdere modelen voorhanden). Dit is de MSI GF63. Wat de desktop computer aangaat is het vele malen makkelijker en hoeft u voor bovenstaande componenten niet lang te zoeken.

Een computer voor video of foto bewerking

Voor het bewerken van foto´s  en video´s heeft u hetzelfde nodig als voor het spelen van computerspelletjes.  Programma´s zoals Photoshop vereisen een goed grafisch vermogen en veel werk geheugen (RAM) net zoals computer spelletjes. Dus, bent u op zoek naar een computer om foto´s of video´s te bewerken koop dan een computer waar men  computer spelletjes op kan spelen.

Koeling

Een computer die te warm wordt kan onstabiel worden en gaat minder lang mee. Dit is vooral het geval bij laptops.

Een computer met een goede koeling is zeer belangrijk, vooral hier aan de Costa del Sol, waar de temperaturen in het algemeen veel hoger liggen dan in Nederland en België. Het is daarom altijd aan te raden om bij aanschaf van een nieuwe computer eerst  goed onderzoek te doen (op het internet is veel te vinden). Er zijn namelijk genoeg laptops op de markt die niet de allerbeste koeling hebben.

Ron Kuijsters Tokos