Nísperos: hét oranje lentefruit van de Costa del Sol
24 Mei 2019De Axarquia-regio is een relatief onbekende parel aan de Costa del Sol. Wie de streek ten oosten van Málaga dit voorjaar verkent, mag een bezoek aan Sayalonga eigenlijk niet vergeten. De vallei rondom het witte dorpje kleurt ieder jaar weer vrolijk oranje door de fruitbomen vol rijpe nísperos.
Sappig en smaakvol
De níspero, die ook loquat en Japanse mispel, niet te verwarren met de bruinige wilde mispel, genoemd wordt, is een ovaalvormige vrucht. De kleur varieert van bleekgeel tot dieporanje en het schilletje is dun. Het oranje vruchtvlees is zeer sappig en de smaak is lichtzuur tot honingzoet, en doet enigszins denken aan abrikoos of perzik. In het hart bevinden zich twee tot vijf relatief grote afgeplatte bruine pitten. Ze bevatten cyanide en zijn niet eetbaar!
Exotische herkomst
De fruitboom wordt al meer dan 1000 jaar gekweekt in China en Japan. In de late achttiende eeuw vond het z’n weg naar Europa en zo’n honderd jaar later deed de Tanaka-soort uit Japan zijn intrede in Spanje. In Andalusië was een boerderij in Nerja de eerste die de boom in de aarde zette. Vervolgens gaat het verhaal dat de stekjes zijn verplant in Sayalonga, waarna daar de teelt op gang kwam. Sinds de jaren tachtig is dit witte dorpje uitgegroeid tot het ‘Paraíso del Níspero’ in de Axarquia-regio. Het vruchtje voelt zich prima thuis in het microklimaat van dit gebied, dat gelegen is tussen de Middellandse Zee en de Sierra de Almijara, en dat verklaart de hoge kwaliteit. Tegenwoordig is Sayalonga (500 ton per oogst) met afstand de grootste teler in de provincie Málaga.
Gezonde lekkernij
Op zoek naar een gezonde snack? De loquat is het perfecte tussendoortje voor wie gewicht wil verliezen. Het fruit bevat weinig calorieën en veel vezels, die bijdragen aan een goede darmwerking. Ook bevat het vruchtvlees vitamine A, B & C en mineralen als calcium, kalium en magnesium. Verder helpt de níspero bij het verminderen van cholesterol en het onder controle houden van diabetes.
Echt seizoensproduct
Met de oogst in april, mei en juni is de níspero een echt seizoensproduct. De vrucht is zeer delicaat en beschadigt snel. Let bij het kopen dan ook op dat de schil zo min mogelijk vlekken en deuken vertoont. De kleur van rijpe exemplaren varieert van geel- tot helderoranje, dus laat te gele of groene onrijpe exemplaren links liggen. Ook mogen ze niet te zacht aanvoelen of een overdreven geur afgeven.
Veelzijdige vrucht
Nísperos zijn op veel manieren te gebruiken. Wil je de vrucht uit het vuistje eten? Verwijder dan het steeltje en trek eventueel het schilletje eraf. Snijd de níspero in tweeën en verwijder de pitten en het kruintje aan de onderkant.
Jam en likeur zijn traditionele bereidingen van de loquat, terwijl je de vruchten ook in talloze desserts, chutneys of kleurige fruitsalades kunt verwerken. Voeg de partjes toe aan bijvoorbeeld yoghurt of maak er een heerlijke smoothie van.
Als je van hartig houdt, zijn er eveneens talloze bereidingen mogelijk. Voor een verrassend aperitief verwerk je het vruchtje in een fruitig soort gazpacho. Een andere heerlijke combinatie is die met avocado en zeevruchten. Of voeg de níspero toe aan een kippenstoof met zoete ui, wijn en geroosterde amandelen. De friszure smaak past tenslotte ook uitstekend bij schotels met witvis, zoals heek en bacalao (vers én ontzouten).
Día del Níspero in Sayalonga
Wil je dit heerlijke fruit proeven in al zijn variaties? Bezoek dan de traditionale Día del Níspero in Sayalonga. Dit evenement, dat van oudsher een oogstfeest is, vindt ieder jaar plaats op de eerste zondag van mei en trekt altijd veel belangstellenden. Bezoekers genieten van heerlijke marmelades, likeuren en vele andere typische streekgerechten. Uiteraard ontbreekt niet de lokale vino del terreno, evenals de muzikale omlijsting met flamenco.