Nog even terug naar de Basis

28 Februari 2019

nog-even-terug-naar-de-basis-1 

Bent u al begonnen om terug te gaan naar de basis? En heeft u nu de juiste grip onder de knie? Dan gaan we naar de volgende basiselementen van de golfsport, maar blijf natuurlijk wel uw golfgrip controleren! U herkent het wel; uw swing voelde goed, maar de bal komt helaas niet waar u dacht dat hij zou komen. Was uw afstand naar de bal oke, en uw balpositie? Een goede basishouding is belangrijk en bij alle lange slagen hetzelfde. Neem de tijd voor elke swing en begin iedere keer met dezelfde set-up.


Afstand tot de golfbal nog-even-terug-naar-de-basis-2 

Hoe ver moet ik van de golfbal af staan?
Het zou een stuk makkelijker zijn, maar ik kan u helaas geen vaste afstand geven die geldt voor elke golfer. De afstand tussen lichaam en de bal is verschillend van speler tot speler. Dit komt vooral doordat we allemaal een verschillende lichaamsbouw hebben en verschillende lengte van golfclubs. Echter, het is zeer belangrijk bij het bepalen van de juiste afstand tot de golfbal, dat u niet kijkt naar de afstand van uw lichaam tot de golfbal. De afstand is namelijk per golfclub verschillend. Maar probeer eens als u een club vasthoudt, om uw handen voor de binnenkant van uw linker bovenbeen te houden. De afstand tot de golfbal is hiermee altijd goed, ongeacht de golfclub die u vast heeft. Het antwoord op de vraag: ‘Hoe ver moet ik van de golfbal afstaan?’ is dus eigenlijk heel simpel: ‘De afstand tot de golfbal wordt  altijd bepaald door de lengte van uw golfclub’.

Hieronder een voorbeelden die ik toch wel eens voorbij zie komen. Oke, misschien een beetje in een overdreven versie……


Balpositie nog-even-terug-naar-de-basis-3 

Wat is de juiste balpositie?
Ook de juiste balpositie bepaalt de richting van de golfbal. Het is van belang dat  u bij iedere swing controleert of  u de juiste stand heeft ingenomen. Een klein foutje heeft namelijk grote gevolgen voor de juiste richting. Dus al heeft u  nog zo’n mooie golfswing, als de balpositie niet goed is, blijft u achter de feiten aanlopen, en dat is toch echt niet wat u wilt.
Er zijn maar 3 verschillende balposities voor een volledige swing: met de ijzers in het midden van je stand, met de hybrides en fairways op 1/3 links en met de driver binnenkant linker voet.

Als uw balcontact niet goed is, ga dan in eerste instantie vooral niet uw swing aanpassen, voordat u weet of u deze basiselementen goed toepast.

Mike Ross