online-bestellen-1 Online bestellen

4 Januari 2018

Vandaag de dag kunnen we bijna alles online bestellen en thuis laten bezorgen, verzin het maar en het is te vinden. U kunt zelfs 1 fles water aan de andere kant van de wereld bestellen en thuis laten bezorgen.

U heeft zeker van Amazon gehoord, het meest bekende online bestel portaal. Of misschien heeft u hier reeds wat besteld. Maar er zijn er natuurlijk veel meer.
De meeste winkels hebben tegenwoordig een online shop.
Zoals C&A, Media Markt, El Corte Inglés, etc.
Hier kan men niet alleen in de winkel, maar ook thuis achter de computer bestellen.
Maar er zijn natuurlijk ook veel onbekende winkels waar u online iets kunt bestellen. En niet alle online bestel websites zijn correcte bedrijven die het product ook leveren.
Het komt voor dat men een nep product levert of dat er helemaal niets geleverd wordt.
Dit kan zelfs op Amazon voorkomen, gezien Amazon slechts een tussenpersoon is. Bedrijven zetten hun producten op Amazon en u koopt via Amazon van een van deze bedrijven. In het algemeen is dit vrij veilig, maar het komt wel eens voor dat er rotte appels tussen zitten.
Onafhankelijk van waar u bestelt, is het altijd een goed idee even te googelen van wie u het product koopt. 

 


Tips om veiliger online te bestellen 

online-bestellen-2

Hoe minder mensen uw credit kaart gegevens hebben, hoe beter. Grote bekende online portalen zoals Amazon kunt u gerust uw credit kaart gegevens geven. Deze geven het tevens niet door aan de bedrijven waar u iets bestelt (dus alleen Amazon heeft uw gegevens). Maar als u op veel verschillende en onbekendere website iets bestelt, kan het gebeuren dat uw credit kaart gegevens in verkeerde handen vallen. En dit hoeft niet eens een slecht bedrijf te zijn, maar kan te maken hebben met slechtere beveiliging.

Een goede oplossing is om Paypal te gebruiken. Paypal is een betaal service en dient als tussenpersoon. Met Paypal kunt u op de meeste websites betalen, en het enige wat deze websites nodig hebben voor de betaling is het e-mailadres van uw Paypal. Dus geen credit kaart gegevens. Allen Paypal heeft uw bank en of credit kaart gegevens nodig om de betalingen uit te voeren.
Meer over paypal kunt u vinden op www.paypal.nl

Veiligheidstip: bij Paypal betaling, wordt u doorverwezen naar de website van Paypal waar u vervolgens uw e-mail en wachtwoord moet intypen. Let op dat er in de adressen balk https://paypal.nl staat!
Nog een goede oplossing is bij uw bank een pre-paid credit kaart te halen. Dit kunt u vergelijken met een telefoonkaart met beltegoed. U zet bijvoorbeeld 100 € op uw credit kaart en als het op is, kan er niets meer van worden afgehaald.
Tevens zijn pre-paid credit kaarten makkelijk en snel te vervangen.
Vraag bij uw bank naar meer informatie.

En als u nog een stap verder wilt gaan, kunt u een pre-paid credit kaart aan uw Paypal koppelen. Zo bent u dubbel beveiligd.

Wacht nooit te lang. Via paypal en ook via uw bank kunt u de betaling normaal gezien binnen 30 dagen terugvorderen indien u uw bestelde producten niet ontvangt. Mocht het product niet tijdig geleverd worden (bij het bestellen geven ze u altijd een indicatie voor de leverdatum), onderneem dan stappen. Na 30 dagen is het namelijk veel lastiger uw geld terug te krijgen, als u het terug krijgt.

Bestel per rembours (contra reembolso). Minder bedrijven bieden deze optie, en als ze dit bieden dan moet u er altijd extra voor betalen.
Maar het is uiteraard de veiligste manier om iets te bestellen. Gezien u bij levering direct aan de “postbode” betaalt. Dus als het niet aankomt of u het niet krijgt, dan betaalt u ook niet.

Al met al is online bestellen vandaag de dag vrij veilig.  Echter raad ik u aan altijd even het bedrijf op internet op te zoeken.  

 


Aanbod

online-bestellen-3

Met duizenden websites een knop druk weg is het aanbod online natuurlijk veel groter dat wat u in de winkels bij u in de buurt kunt vinden.

Het laatste wat ik zelf online op amazon.es besteld heb zijn tandenborstel opzetborstels voor gevoelige tanden. Niet duurder dan in de winkel en met “Amazon Prime” verzendkosten vrij. En ja, mijn tandpasta bestel ik tegenwoordig ook online, gezien de winkel waar ik hem altijd kocht deze niet meer in het assortiment heeft en ik ook geen andere winkel heb kunnen vinden die hem heeft.

Dit vind ik zelf het grootste voordeel van online bestellen. Alles is te koop, en “we hebben hem niet” bestaat niet.
Bent u op zoek naar een specifiek product dat ze bij u in de buurt niet verkopen, dan is de kans groot dat u hem online zonder problemen kunt bestellen. 

 


Grote bestellingen met veel gewicht

Niemand houdt er van om te slepen. Naar de winkel, producten in de auto laden, naar huis rijden, producten uitladen.
Maar als ze het thuis brengen, en ik dan ook nog eens korting krijg, dan is dit een makkelijke beslissing.

Elke paar maanden bestelde ik kilo’s hondenvoer bij zooplus.es. Uiteraard heb ik daar een “plan de ahorro” (korting abonnement) waarbij ik op al mijn bestellingen 5% korting krijg. En ook nog eens punten verzamel die gebruikt worden om speelgoed voor de honden te bestellen.
Bij bijna al het hondenvoer is het zo dat hoe meer kilo’s je bestelt, hoe goedkoper het is. En gezien ik het niet hoef te slepen ben ik er blij me, echter onze postbode niet zo.

 


Maar het gaat ook wel eens fout

Verkeerd product, beschadigd, niet compleet, etc., is me allemaal al een keer overkomen.
In het algemeen wordt dit goed opgelost door de bedrijven waar je besteld hebt, maar het tegenovergestelde komt ook voor.

Ik raad daarom aan om bij het ontvangen van een beschadigd pakket altijd foto’s te maken. Vaak helpen een paar foto’s bij je e-mail aan het bedrijf een hoop, en dit wordt tevens als bewijs gezien dat het product beschadigd is aangekomen.

In het algemeen heb ik veel goede ervaringen met Amazon en Zooplus. Over het algemeen, als er iets mis is, kun je het gratis terugsturen en wordt het product vervangen.

Ron Kuijsters Tokos