Onontdekte schatten in Málaga
15 Juli 2017Griezelen bij grijnzende doodskoppen en dreigende geraamtes, dreigend met de helen verwondering bij de hemelse Barok/Rococotoren. Het heeft jaren geduurd voor we er toe kwamen om de Basilica María de la Victoria te bezoeken, die volgens een bevriende Spanofiel het meest interessante gebouw van Málaga is.
Het ligt wat verder uit het centrum aan de Calle de Victoria en toen we er eindelijk een keer kwamen bleek het om 13.00 uur voor bezoekers gesloten. De tweede keer namen we een taxi vanaf het station voor nog geen 5 euro en na nog 2 euro entree waren we dan eindelijk binnen. Erg veel verwachtten we er niet van want van buiten leek het een vrij simpel bouwwerk. Maar toen de (gratis) gids de deur naar de crypte open deed waren we echt stomverbaasd. Van alle zwart gestucte muren en ook vanaf de zoldering staarden witte gipsen geraamtes ons grijnzend aan, klemden zich vast aan menselijke gestaltes van alle leeftijden, rangen en standen, arm en rijk, gezond en ziek, allemaal in de greep van de Dood! Alleen boven de 2 tombes verrezen een man en vrouw, die de dood ontstegen. Dat bleken de opdrachtgevers en geldschieters van de restauratie van de oorspronkelijke tempel (eind 15e eeuw) te zijn, die in de 17e eeuw door brand verwoest was.
De geldschieter, de Italiaanse graaf van Buenavista, stelde als voorwaarde voor de schenking van 2/3 van de kosten voor wederopbouw, dat hij op deze heilige plaats een crypte voor een familiegraf kreeg. Waarschijnlijk liggen ze er nu niet meer, maar wel het vroegere familie-paleis, waar nu het Picassomuseum in is gevestigd. Het is een bizar geheel, compleet met doodskoppen en duivels die je aangrijnzen en je eraan herinneren dat niemand aan de dood kan ontsnappen. De volgende stap is de trap in de 22 meter hoge toren, van binnen gedecoreerd met symbolen van het leven, zoals zon, maan, spiegels, etc.
Symbolen van het christelijk leven, dat eigenlijk om het heil van de ziel draait en niet om aards bezit. De trap leidt naar de koepel in Spaanse Barok-Rococostijl, die de pracht van de hemel tonen, dus veel engelen, spiegels, krullen, geen stukje onbedekt. In het midden staat de schrijn van María, virgen de la Victoria, geschonken door keizer Maximiliaan I aan koning Ferdinand.
Volgens de overlevering was het te danken aan dit beeld, dat de verovering van Málaga door de katholieke koningen op de Moren slaagde. De muren van de stad waren de sterkste van heel Spanje, en de opperbevelhebber was al van plan de troepen terug te trekken, toen er een bericht kwam met de opdracht nog 3 dagen te wachten. Een Italiaanse monnik, Francisco de Paula, had namelijk in een visioen María gezien die binnen drie dagen de overwinning voorspelde.
En inderdaad, mede dankzij het verraad van een rijke Arabier, die hiermee zijn eigen aftocht veilig stelde, was de victorie een feit! Vandaar de naam Santa María de la Victoria. Over een afscheiding van kaarsen kun je vanuit de toren door een open wand in de kerk kijken. Omgekeerd kun je vanuit de kerk boven het altaar plotseling bezoekers rond het Mariabeeld in de toren zien lopen. Dit is een verrassende ervaring, want van beneden lijkt het net of de sacristie gewoon een gesloten geheel is.
Achter de basiliek ontdekten wij ook een bijzondere plek: de patio van het hospital Pascual, omringd door een indrukwekkende zuilengalerij van het voormalige klooster, van de orde van de Mínimos, van frater Francisco de Paula.
In het museum zijn 500 jaar oude schatten te zien, waaronder mantels die gedragen worden door de Virgen tijdens processies. De kostbaarste mantel van hemelsblauw fluweel en geborduurd met echt zilverdraad is echter nog nooit door de Virgen gedragen, omdat ze geschonken werd door de “heidense” Anita Delgado, rijk geworden door haar niet geaccepteerde huwelijk met de Maharadja van Kapurtala. De mantel werd vervaardigd in het begin van de 20e eeuw in het naai-atelier van Chez Paquin in Parijs. 30 Borduursters zouden er twee-en-een-half jaar onafgebroken aan gewerkt hebben.
De toegang met rondleiding bedraagt 2 euro p.p., maar giften voor de restauratie en onderhoud aan dit vergeten wonder zijn meer dan welkom. Al met al een aanrader voor iedereen die iets unieks wil zien en ervaren in de stad Málaga.
Basilica de Santa María de la Victoria
Plaza de Santuario, Málaga
Tel: 952 252 647
Open: 10 uur - 13 uur op weekdagen
Behalve als er een speciale dienst is voor een bruiloft o.i.d.