Ouderen in een seniorenstad

27 Juli 2018

ouderen-in-een-seniorenstad-1Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven, en niet naar een tehuis gaan. Wat zeker te begrijpen is. Nu is er weer een nieuw concept bedacht. Het concept seniorenstad is iets waar al lang aan gewerkt wordt, in Amerika zijn er zelfs al een aantal seniorensteden. Maar wat houdt dat dan juist in? En willen de senioren dit wel?

Een seniorenstad is een urbanisatie of afgesloten wijk waar alleen maar 55+ers wonen. Er is 24/7 zorg, maar de ouderen wonen zelfstandig. Daar de stad afgesloten is, kunnen er constant verpleging en hulp aanwezig zijn, zonder dat de ouderen op een kamer liggen. Het is natuurlijk geen gevangenis, ouderen zijn nog altijd vrij om de urbanisatie te verlaten en familie of vrienden uit te nodigen. Een groot voordeel voor de ouderen is vooral dat er allemaal leeftijdsgenoten leven. Ze kunnen zelf naar de winkel gaan of naar de kapper, want alles is dichtbij.

Ook op basis van verzorging gaat het erop vooruit. Binnen 20 jaar rekenen al veel onderzoekers op robotica om zo een zekere verzorging en hulp aan te bieden. Maar ook de technologie en telecommunicatie gaat binnen 20 jaar zo veel vooruit zijn dat het comfort van de ouderen veel beter zal zijn.

Maar wat vinden de ouderen hier nu van? Wel volgens een studie in mei 2016 zou zo´n 17% van de Nederlanders boven de 55 hier positief op reageren en zelfs enthousiast zijn over de seniorensteden.

Kosta redactie