Over de nieuwe golfregels…

22 Mei 2019

over-de-nieuwe-golfregels-1Voor u als golfer ondertussen wel bekend: de golfregels zijn per 1 januari 2019 veranderd. Sinds het ontstaan van golf zijn er zoveel regels ontwikkeld dat de golfers door de bomen het bos niet meer zien. Regels zijn belangrijk maar soms slaat men hierin wel erg door.

Het doel van de nieuwe regels is dan ook; minder streng, makkelijker te begrijpen en eenvoudiger toe te passen waardoor we een vlotter en leuker spel creëren. Het is dan ook belangrijk dat u zich bewust bent van het speeltempo om andere golfers zo min mogelijk tot last te zijn. Een positieve ontwikkeling in mijn opinie alhoewel ze soms best complex zijn die golfregels…

Natuurlijk ga ik hier niet alle regels bespreken, want regeltjes zijn saai. Toch wil ik graag een paar bespreken waarvan de wijzigingen absoluut een verbetering zijn voor het vlotter laten verlopen van een rondje golf. Voor iedereen prettig toch? Dus wat kunnen we nu allemaal doen om het spel sneller te laten verlopen?


Klaar om te spelen? Ready Golf!

Wat mijzelf vroeger regelmatig opviel, en eigenlijk nog steeds, is dat op de golfbaan veel op elkaar wordt gewacht. Terwijl 2 of 3 spelers klaar zijn om te spelen staat men te wachten op degene die volgens de oude regels aan de beurt is. Gelukkig is dit gewijzigd.

Bent u klaar om te spelen (en de medespelers nog niet) dan speelt u als eerste uw bal en bijvoorbeeld bij korte puts gaat u meteen uitholen en niet eerst marken en wachten tot de medespeler heeft geput.

Als u weet dat u helaas minder ver slaat dan de medespelers, en er is een flight voor u, kunt u al alvast slaan voordat de “long hitters” slaan.

En vooral niet vergeten; ga eerst uw eigen bal spelen voordat u gaat helpen met het zoeken van de bal van de medespeler.


Vlag in... Vlag uit...

Vanaf heden krijgt u geen straf meer als u de bal vanaf de green tegen de vlaggenstok put. U mag zelf kiezen of u de vlag in of uit de hole wenst. Misschien zou men op voorhand in de flight moeten afspreken of men de vlag in of uit de hole laat? Maar dat is mijn eigen visie, en misschien een stapje te ver.

U krijgt overigens ook geen straf meer als u de vlag raakt als deze op de green ligt. U moet dit natuurlijk niet expres doen om er een voordeel uit te halen. De R&A en USGA verwachten dat de vlag in het algemeen minder uit de hole gehaald zal worden en dus een sneller spel zal bevorderen. Echter de vraag rijst dan natuurlijk - ook uit eigen ervaring - waar doet u goed aan? Vlag in of vlag uit? Wordt het makkelijker of moeilijker als u de vlag in de hole laat staan?

We proberen dan natuurlijk toch er ons eigen voordeel uit te halen. Het resultaat zal evenwel altijd afhankelijk blijven van de snelheid en richting van de bal. Ik moet u zeggen… ik ben hier nog niet helemaal uit.


Zoeken naar de bal

Wat we allemaal wel niet doen om dat ene balletje terug te vinden! Maar vanaf nu mag u nog maar maximaal 3 minuten zoeken naar uw bal en geen 5 (of 6 of 7…). Vaak is het zo, dat als u de bal niet binnen 30 seconden terugvindt, de kans steeds kleiner wordt deze te vinden. Niet gevonden, dan is de bal helaas verloren en zullen we dat moeten accepteren. Dit behoeft toch geen verdere uitleg.


Droppen vanaf kniehoogte

De gedachte hierachter is de bevordering van de speelsnelheid. Vanaf heden laten we bij het droppen de bal vallen vanaf kniehoogte, dus hou de bal op kniehoogte en laat de bal los zodat hij recht naar beneden valt. In het verleden was de drop- procedure zo dat we de bal met gestrekte arm vanaf schouderhoogte lieten vallen, maar daarbij stuiterde of rolde de bal vaak weg waardoor men opnieuw moest droppen. Dat kostte tijd.

Het idee achter de nieuwe drop - procedure vanaf kniehoogte is dat u vaak maar één keer hoeft te droppen en weer verder kunt spelen.

Als we nu met zijn allen eens gaan proberen om deze simpele regeltjes alvast in praktijk te brengen dan weet ik zeker dat een rondje golf vlotter zal verlopen en we eerder gezellig aan kunnen schuiven bij hole 19.

Mike Ross