over-vrouwen-elegantie-en-pijlen-van-amor-1Over vrouwen, elegantie en pijlen van Amor....

8 Februari 2018

Sensuele lichamen met een erotische elegantie, gewikkeld in een mysterie door hun witte gewaden. Vrouwen die vanuit het kader met een nostalgische blik kijken alsof ze wachten tot de liefde hen doet ontwaken uit hun dromen....

Welke kunst kan ik in februari -  de maand dat Cupido of Amor met zijn magische pijlen in onze harten schiet - beter bespreken dan deze van de “malagueño” Félix Revello de Toro.

De intussen 91-jarige kunstenaar heeft sinds 2010 een museum in zijn geboortestad Málaga, kreeg meteen na zijn studie al heel wat prijzen en heeft sinds 2001 ook zijn eigen straatnaam. Net als die andere bekende kunstenaar uit de stad - de wereldberoemde Pablo Picasso - was ook Félix van jongs af aan een getalenteerd tekenaar. Hij werd geboren in de Calle Cister (vlakbij de kathedraal) maar na de dood van zijn vader in 1935 verhuisde hij samen met zijn moeder en haar 5 kinderen naar de Calle Ramos Marín (achter Teatro Cervantes). Ze hadden het financieel niet makkelijk, desondanks bleef Félix zijn tekentalent verder ontwikkelen. Reeds op 12-jarige leeftijd kreeg hij de kans om zijn tekeningen van bekende stadsgenoten tentoon te stellen. Op zijn 16e jaar schilderde hij zijn eerste betaalde opdrachten en niet veel later mocht hij - dankzij de steun van de stad Málaga - gaan studeren aan de prestigieuze San Fernando Academie in Madrid, de school waar heel wat grootmeesters hem voorafgingen.
 
over-vrouwen-elegantie-en-pijlen-van-amor-2Na zijn studie in Madrid ging hij een jaar op ontdekking in Rome om zich uiteindelijk vanaf 1956 in Barcelona te settelen. Gedurende heel zijn leven was hij leraar aan de Academie voor Schone Kunsten in deze Catalaanse stad, maar de liefde voor zijn geboortestad ging nooit over.

Hij maakte onder meer posters voor de feria van Málaga, schilderde bekende “malagueños”, maar ook Juan Carlos ,de vorige koning van Spanje werd door Revello voor eeuwig in de verf gezet.

De meest betoverende werken zijn echter zonder enige twijfel zijn vrouwen, die hij op een elegante, sensuele manier weet weer te geven. “Sumida en el sueño” is waarschijnlijk zijn meest betoverende werk, maar ook “mis tres gracias”, waarvoor zijn dochters en vrouw model stonden, getuigt van een enorm vakmanschap.


Revello en zijn museum in Málaga staan wat mij betreft niet geheel terecht in de schaduw van wereldspeler Picasso, de meest beroemde inwoner van de stad.

Het museum - overigens woonhuis en atelier van de 17e-eeuwse beeldhouwer Pedro de Mena - is zeker een bezoek waard. Mocht de pijl van Amor je hart net gemist hebben dit jaar, laat je dan verwarmen door de elegantie en sensualiteit in de werken van deze gerenommeerde kunstenaar.

Ilse Vanaken