Overleven zonder uw huis te verlaten

4 Maart 2019

overleven-zonder-uw-huis-te-verlaten-1

Het is tegenwoordig mogelijk om alles online te bestellen. Noem het maar op en het is te vinden en wordt binnen een paar dagen thuis voor uw deur afgeleverd. Of het nu gaat om elektronica, voedingsmiddelen of zelfs een enkele fles water, het is allemaal te bestellen.

Nu is het niet echt aan te raden om een fles water online te bestellen, gezien er door het gewicht en volume nogal wat transport- verzendkosten bij komen. Zelfs als het opsturen gratis is, worden de transport- verzendkosten meestal op het product gerekend. Dit is goed te zien bij Amazon, waar vaak dezelfde producten door verschillende verkopers aangeboden worden. De producten inclusief gratis opsturen zijn in het algemeen duurder dan de producten exclusief opsturen, en komen, als men de verzendkosten erbij rekent vaak op hetzelfde uit.

Maar online bestellen heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Naast de mogelijkheid producten te bestellen die hier niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn, kan het ook veel moeite besparen. Ook is het de ideale oplossing voor mensen die slecht ter been zijn. Of stelt u zich voor dat u uw arm breekt en tijdelijk geen auto meer kan rijden. Of u wilt iets hebben wat simpelweg niet in uw auto past.

 

Veilig online bestellen

Veilig online bestellen is vrij makkelijk. Hieronder een aantal regels om u aan te houden:

 • Google de website voordat u er iets bestelt. Als het gaat om oplichterij, kunt u dit al snel in de zoekresultaten zien.
 • Kijk hoe lang de website al bestaat. Websites van oplichters blijven niet lang online. Deze gegevens zijn te vinden
 • in een Whois database. B.v. via www.dondominio.com/whois/ of whois.domaintools.com. Hier kunt u tevens zien
 • door wie de website geregistreerd is en in welk land de website zich bevindt. Bestel binnen Europa. Als u geld
 • overmaakt naar sommige landen buiten Europa, en u vervolgens geen product ontvangt, kunt u er vaak vanuit
 • gaan dat u het geld nooit meer terug krijgt. Betaal via Paypal. Zo blijven uw bank- en kredietkaart gegevens privé,
 • en krijgt u extra kopersbescherming. Wacht niet te lang. Bij uw bestelling wordt aangegeven wanneer u de
 • producten (ongeveer) ontvangt. Bij de meeste websites is dit binnen een week. Als u na deze periode, plus een
 • paar dagen extra, uw product nog niet ontvangen heeft, onderneem dan actie. Er kan iets mis gegaan zijn met de
 • post. In het algemeen lossen de meeste bedrijven dit snel en netjes op. 28 dagen geen product, geld terug. Als u
 • na 28 dagen nog niets heeft, vraag dan uw geld terug via Paypal. Maak hier geen uitzonderingen op, als de
 • leverancier u b.v. vraagt nog een week te wachten.

De bovenste 6 regels bieden u uiteraard niet 100% zekerheid, echter als u zich hier aan houdt, kan er bijna niets meer mis gaan.


Online supermarkt

Er zijn veel online supermarkten te vinden die aan de Costa del Sol leveren. En ook kunt u bij o.a. Mercadona, Eroski en El Corte Inglés online voedingsmiddelen bestellen. U kunt in principe alles bestellen wat in de supermarkt te koop is: drank, verse groente en zelfs vlees en vis. En als u uw vlees liever van de slager heeft, ook geen probleem, die zijn namelijk ook online te vinden. Het is vanzelfsprekend dat de levering van verse producten op afstand beperkt is.

Mocht u een specifiek product willen dat bij de online supermarkt niet te krijgen is, zoals b.v. een specifiek merk tandpasta, dan is het waarschijnlijk op Amazon wel te vinden.


Thuis uit eten

Geen zin om te koken, en ook het huis niet verlaten, ook geen probleem. Laat het thuis bezorgen of bestel een kok die bij u thuis komt en voor u kookt. Even googelen (“pedir cocinero en tu casa”) en voor rond de 100 € per persoon komt een kok bij u thuis en kookt voor u. We kunnen natuurlijk ook gewoon een pizza bestellen, wat niets nieuws is. Maar hier hebben we tegenwoordig geen telefoon meer voor nodig. Alles gaat online, en we kunnen vooraf met Paypal betalen. Ook zijn er handige Apps voor op uw Smartphone, zoals JustEat en EatHome.


Water

Het is hier aan de Costa del Sol niet aan te raden om kraanwater te drinken, i.v.m. de chloorsmaak. Maar voordat u een klein vermogen uitgeeft door online honderden flessen water te bestellen, is het aan te raden een Osmose waterfilter te kopen en deze in uw huis te installeren; zo is het kopen van flessenwater niet meer nodig.

Een Osmose waterfilter kost rond de 100 € en is uiteraard ook online te bestellen. Let er echter wel op dat u in de meeste gevallen wat gereedschap nodig heeft om dit filter te installeren, wat u natuurlijk ook online kunt bestellen.


Andere producten

Ook voor andere producten kunt u online terecht. In het algemeen is het meeste op Amazon te vinden, andere websites kunnen echter veel voordeliger zijn. Als u b.v. graag in de tuin bezig bent en op zoek bent naar zaaigoed, zijn er verschillende websites die gespecialiseerd zijn in de verkoop hiervan. Deze websites zijn in het algemeen veel voordeliger dan Amazon. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor elektronica, kleding, producten voor uw huisdier, etc.


Het “imago” van goedkoop

Er zijn veel grote bedrijven die al jarenlang het imago hebben dat ze “goedkoop” zijn. Denk hierbij aan Mediamarkt of Ikea, waar men natuurlijk ook online kan bestellen. Echter is dit imago niet meer dan een imago, en is het tegenovergestelde vaak waar. Het is waar dat deze bedrijven groot kunnen inkopen en daardoor de prijzen kunnen drukken. En ja, een kleine winkel betaalt uiteindelijk een hogere inkoopsom dan deze giganten, maar dat betekent niet dat u daarom minder betaalt. Vaker betekent dit alleen nog dat deze bedrijven meer winst maken. Als men een beetje verder online kijkt, komt men al snel prima bedrijven tegen met vergelijkbare en goedkopere prijzen. Deze bedrijven kijken natuurlijk ook naar de giganten en ze moeten natuurlijk concurreren. Let er echter wel op dat het niet “te goedkoop” is. Als iets te goed om waar te zijn lijkt, is dit het meestal ook.

 

Geheime Amazon tip

Naast de producten die Amazon direct verkoopt, verkopen ook veel bedrijven hun producten via Amazon. Als we dus op Amazon iets bestellen, wordt deze bestelling doorgegeven aan het bedrijf dat het product er op heeft gezet en zij sturen het vervolgens naar u op. Deze bedrijven betalen Amazon hiervoor een bepaald bedrag, plus een commissie op elk product dat ze verkopen. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat deze producten bij Amazon wat duurder zijn dan als we het direct bij het bedrijf zouden kopen. Op Amazon kunnen we zien door wie het product wordt verkocht. We kunnen vervolgens dit bedrijf googelen en overwegen of we direct bij hen bestellen. Vergeet niet dat we via Amazon ook kopersbescherming krijgen, dus het is niet aan te raden Amazon niet meer te gebruiken. Maar als we vaak bij hetzelfde bedrijf bestellen en er goede ervaringen mee hebben, is het zeker het overwegen waard om direct bij dat bedrijf te bestellen.

Nog een reden dat veel bedrijven op Amazon hun producten aanbieden is dat ze in Google slecht te vinden zijn. Dat ze een slecht vindbare website hebben, of in sommige gevallen ook een vreselijk slecht werkende website hebben, betekent niet dat het slechte bedrijven zijn. Zo is het ook mogelijk zeer interessante websites en online winkels te vinden die je niet direct in Google kan vinden, door simpelweg de aanbieders van de producten te googelen. De meeste bedrijven zetten niet alles wat ze hebben op Amazon, en het kan dus zijn dat ze veel meer producten hebben die voor u interessant zijn.


Conclusie

Vandaag de dag is alles online te bestellen, en is het voor de meeste dingen niet nodig om uw huis te verlaten. Anderzijds wil ik hiermee absoluut niet aanraden dat u uw huis niet meer verlaat en alles online gaat doen. Dan heeft u straks nog een psycholoog nodig omdat u depressief wordt, wat natuurlijk ook online kan, maar dat is de bedoeling niet. Als u slecht ter been bent, tijdelijk geen auto kunt rijden, of meer tijd zoekt voor uw hobby’s, dan kan online bestellen een oplossing voor u zijn. Tevens hoeft online bestellen niet duurder te zijn dan het kopen van uw producten in een winkel, en is het in veel gevallen zelfs goedkoper.

Ron Kuijsters Tokos