Parfum: Welke geur past bij jou?

3 April 2018

parfum-welke-geur-past-bij-jou-1

Een parfum uitzoeken is heel persoonlijk. De zuurtegraad van onze huid verschilt namelijk onderling en wanneer de huid in aanraking komt met een parfum, ontwikkelt de geur zich op iedere huid anders. Daarom is het aan te raden deze minimaal een dag te dragen.

In het centrum van Málaga zit een lokale kleine parfum boutique, genaamd La Botica de Los Perfumes. Ze behandelen hier parfum als exclusieve wijn en experimenteren met de samenstelling en geurextracten en nemen de tijd voor het perfectioneren van van de geuren. Zo onderscheiden ze een geur in ‘salida’, ‘corazón’, en ‘fondo’, vrij vertaald als ‘uitgaande’, ‘hart’ en ‘bodem’, waarbij de uitgaande geur, die geur is die je als eerste tegenmoet komt, het hart staat voor de ingrediënten en de bodem representeert de diepe geuren die achterblijven op je huid, wanneer de geur vervliegt, zoals bijvoorbeeld de geur van vanille.

In La Botica helpen ze je de ingrediënten van geuren te leren herkennen en daarnaast hebben ze hun parfums gelinkt aan bekende geuren. Je kunt hier binnenstappen met ‘ik houd van vanille’ of met het lijstje parfums dat je normaal koopt en het personeel zal je begeleiden in het vinden van een geur die jou aanspreekt. De prijzen zijn verrassend zacht en iedere Kostalezer die in april binnenloopt met een (digitaal) Kosta magazine ontvangt een persoonlijk geuradvies en een sample naar keuze.

 

De impact van geur op onze hersenen 

Je ademt per dag tot wel 29.000 keer in en bij iedere ademhaling komt er lucht je neus binnen, met daarin geurstoffen. De waarneming van deze geuren gaat rechtstreeks naar je hersenen en de beoordeling van een geur is een onbewust en instinctief proces. Zo vertelt een geur ons of voedsel vers of bedorven is. Daarnaast linken we geuren onbewust aan momenten, waardoor ze ons herinneringen doen ophalen. Zo bevind je je weer in je oma’s keuken bij het ruiken van verse appeltaart of brengt een bepaald parfum je terug naar ‘die eerste date’. Welk parfum je lekker vindt is gedeeltelijk smaak, maar heeft dus ook te maken met geurextracten in het parfum die je, onbewust, linkt aan positieve en fijne momenten in jouw leven.

Kosta redactie