Paters, duivels en een biermissionaris in Torremolinos

23 Februari 2009

Spanje is een wijnland. Punt.

paters-duivels-en-een-biermissionaris-torremolinos-1

Spanjaarden zijn wijndrinkers. Echt wel, maar bij de jeugd is er toch iets aan het veranderen. De generatie ouder dan pakweg 40 jaar -de Franco generatie?- is heel traditioneel. Een Alhambra Especial, dat kan nog net maar een San Miguel Nostrum lijkt voor sommigen al een hele uitdaging. Pizza en loempia's durven ze al aan maar aan een Trappistenbier wagen de meesten zich niet.

Gelukkig is er de jeugd! Een uitdrukking die je niet vaak hoort maar wat bier betreft is het echt zo. Werk aan de winkel voor de biermissionaris dus. Een jaar of twee geleden begon ie de Spanjaarden te bekeren. In de eerste plaats met de betere 'koude gerstsoep', de gazpacho-van-het-noorden als het ware, maar in de tweede plaats toch ook met wat bierkennis.

Want "hoe zit dat nu precies met die trappisten en abdij-bieren?", vragen de Juans en Pilars wel eens. Goeie vraag.

Trappist komt van 'La Trappe', de abdij in Frankrijk waar de Orde der Trappisten eind negentiende eeuw werd ge-sticht. Bier dat door de Trappisten, een orde van de Cisterciënzers, binnen de muren van hun klooster wordt gebrouwen is Trappistenbier. Zo zijn er wereldwijd maar zeven trappistenbrouwerijen; zes in België en één in Nederland.


Abdijbieren

Abdijbieren zijn heel wat moeilijker te omschrijven. Bijna elke brouwerij heeft er wel één in haar assortiment maar vaak verwijst de naam van het bier naar niet meer dan een ruïne van een klooster of naar een onbekende heilige. Waar je paters en andere heiligen vindt, daar heb je natuurlijk ook kans om de Duivel tegen te komen. De bekendste is 'Duvel' van brouwerij Moortgat. Het bier kwam na de oorlog op de markt als 'Victory Ale' maar toen iemand op café tegen de brouwer zei dat het 'precies nen du(i)vel' was werd de naam snel veranderd. Ook hier springen andere brouwerij weer op de kar van het Duvelsucces. Je vindt bieren met namen als Judas, Satan, Duivelsbier etc.

Kosta redactie