Plastic verdwijnt uit tandpasta

2 Februari 2018

plastic-verdwijnt-1Tegen 2019 verdwijnen de schadelijke plastic korreltjes uit bepaalde verzorgingsproducten, belooft de Belgische industrie. Eind 2019 moeten er minder cosmetische producten met zogeheten microplastics op de Belgische markt zijn.

Het gaat om alle producten die weggespoeld worden met water, zoals tandpasta en shampoo. De plastic deeltjes kunnen vervangen worden door afbreekbare producten zoals kersenpitten of perzikpitten.

Microplastics zijn kleine kunststofkorreltjes die behalve in tandpasta en shampoo ook in scheerschuim, zonnecrème, deodorant of scrubs voorkomen. In scrubs dienen ze als het ware als schuurpapier, om oude huidcellen te verwijderen.

Ze zijn onoplosbaar en niet biologisch afbreekbaar in water. Via het rioolwater komen ze terecht in het milieu – in zee. Daar worden ze opgenomen door mariene organismen. Dat is een bedreiging voor het zeeleven op zich, maar als het gaat om vissen, mosselen of andere zeedieren die op ons bord terechtkomen, krijgen we uiteindelijk ook een probleem in onze voedselketen. Jaarlijks belandt 35.000 ton van die korrels in zee.

Kosta redactie