Polyfasisch slapen

19 Februari 2018

polyfasisch-slapen-1s Nachts de ogen sluiten om de batterijen weer op te laden is een eeuwenoud gegeven. Maar wereldwijd kampen we met slaapproblemen en lijkt het steeds moeilijker om voldoende te slapen. Het voelt alsof we niet genoeg uren in een dag hebben, omdat behalve werk en privéleven ook onze smartphone, laptop en televisie voortdurend onze aandacht opeisen. Maar te weinig slaap heeft ernstige gevolgen. Er zijn verbanden ontdekt tussen te weinig slaap en obesitas, hartaandoeningen en Alzheimer.

Daartegenover staat een groeiende groep mensen die juist bewust minder tijd in bed probeert door te brengen: polyfasische slapers. Polyfasische slapers slapen in korte blokken, zowel ’s nachts als overdag. Er zijn verschillende polyfasische slaapschema’s, maar één van de meest populaire is ’s nachts tussen de 90 minuten en 6 uur slapen en overdag verschillende dutjes van 20 minuten doen.

Volgens voorstanders breng je hierdoor meer tijd door in de zeer diepe slaapfase en de REM-slaap (Rapid Eye Movement), omdat je hier sneller in terecht komt als je lichaam moe is. Je zou je fantastisch en altijd alert voelen, onophoudelijk uitgerust en productief zijn en bovendien win je een paar uur per dag/nacht die je kan besteden aan wat je ook maar wilt.

Om zelf uit te proberen? Absoluut niet. Er is heel weinig onderzoek dat de zogenaamde voordelen van een polyfasisch slaapschema ondersteunt, en er is er zelfs geen in de medische literatuur. Dat minder dan 7 uur per nacht slapen slecht voor de gezondheid is, is daarentegen wél bewezen.

Kosta redactie