Privacy

2 Maart 2018

privacy-1Privacy is vandaag de dag bijna onbestaand. Alles wat u doet op uw computer en/of telefoon wordt opgeslagen. En als u in de stad loopt houden camera’s u in de gaten. Gezichtsherkenning software zit tegenwoordig ook al in een telefoon.
Science fiction series zoals “Person of Interest” kunnen op basis van de huidige technologie geen fictie meer genoemd worden.


Maar ik heb toch niets te verbergen?

Een betere vraag zou zijn, is er een reden om mij te controleren?
Het grootste probleem is echter dat het niet duidelijk is wat er met uw privégegevens gebeurt.

Als ik bijvoorbeeld aan amazon.es mijn kredietkaartgegevens geef zodat ik mijn online bestelling kan betalen, en deze gegevens voor niets anders gebruikt worden, vind ik dat prima.
Maar als ze andere dingen met mijn kredietkaartgegevens gaan doen, vind ik dat natuurlijk niet oké.

Het gaat hier in wezen om vertrouwen. Als u een familielid uw privételefoonnummer geeft, vertrouwt u erop dat die persoon u niet midden in de nacht wakker belt om u aan te raden van telefoonprovider te veranderen.


Gerichte reclame

Wat u zoekt en welke websites u bezoekt, is bij meerdere bedrijven bekend, waaronder als meest bekende: Google.

U zoekt iets op Google om te kopen, en vervolgens ziet u overal reclame die gerelateerd is aan wat u heeft gezocht. Op Facebook, willekeurige websites, etc.

Dit is geen toeval, maar gerichte reclame. Het is een feit dat hoe gerichter een advertentie is, hoe groter de kans is dat je erop klikt.

Natuurlijk kunt u uw browser in “privémodus” zetten en een alternatieve zoekmachine gebruiken die uw privacy respecteert, zoals o.a. duckduckgo.com.
Maar als u een Windows10 gebruiker bent is het daar nog niet mee gedaan. Gezien Windows ook uw gegevens verzamelt en gebruikt om u gerichte reclame te geven.


Welke gegevens kunnen door Windows 10 verzameld worden?

Om te beginnen kunnen we natuurlijk niet bij Microsoft achter de schermen kijken, en we kunnen ook niet zeker zijn over wat er met uw data gebeurt. Worden deze gegevens permanent opgeslagen? Worden deze tijdelijk gebruikt en weer verwijderd? Dit kunnen we niet weten, dus de vraag is of we Microsoft met onze data vertrouwen.

Als we het Microsoft vragen krijgen we uiteraard te horen dat deze gegevens verzameld worden om hun producten en services te verbeteren.
Deze gegevens worden ook met derden gedeeld, echter is het niet altijd duidelijk met wie.

Wat er concreet wordt verzameld (er van uitgaande dat u alles in Windows 10 heeft aanstaan, zoals o.a. Cortana):

  • Alles wat u intypt;
  • Alles wat u zegt, uw stem wordt constant opgenomen (zonder dit kan Cortana uiteraard niet reageren);
  • Gegevens over uw hardware;
  • Welke Apps u gebruikt en hoe lang;
  • Wat u in uw browser zoekt en zijn geschiedenis;
  • Uw e-mail;
  • Uw locatie;
  • Alle bestanden die opgeslagen worden in OneDrive;
  • OneDrive kan tevens gebruikt worden om toegang te krijgen tot alle bestanden op uw computer.

Minimaliseer de gegevens die door Microsoft verzameld worden

De makkelijkste manier om de gegevens die naar Microsoft verstuurd worden te minimaliseren is door “Spybot Anti-Beacon” te gebruiken. Die kunt u hier gratis downloaden: https://www.safer-networking.org/spybot-anti-beacon/

Daarnaast is het ook aan te raden eerst de privacyinstellingen in Windows te veranderen (instellingen/privacy). Uw computer wordt in de meeste gevallen er ook sneller van!

Toch blijft het nog steeds mogelijk dat gegevens verstuurd worden, echter is hier in Windows zelf weinig aan te doen. De ideale oplossing is via een router firewall de uitgaande data te blokkeren.
Eventueel meer hierover in een volgende column.

Ron Kuijsters Tokos