Rafael van der Vaart heeft het naar zijn zin in Madrid

2 Januari 2009

rafael-van-der-vaart-in-madrid-1

“Je zult mij niet horen zeuren, Ik tel liever mijn zegeningen.”

We schrijven zondag 4 augustus 2008 als in het holst van de nacht de telefoon gaat in Chiclana de la Frontera, in het diepe zuiden van Spanje, niet ver van Cádiz. Rafael Garcia Peci neemt op en hoort het nieuws van zijn kleinzoon, Rafael van der Vaart, zelf: “Opa, ik kom voetballen in Spanje. Ik heb getekend bij Madrid.”

Rafael van der Vaart heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij ooit voor een club in Spanje wilde voetballen. Een deel van zijn roots liggen hier, en wel in Andalusië. Van der Vaart (11 februari 1983): “Opa blij en vooral apetrots natuurlijk. Hij vertelde me al heel lang geleden dat in Spaanse voetbal Real Madrid het hoogst haalbare is. Ofschoon ik hem geloofde, was Real Madrid toen niet mijn favouriet. Romario was vele jaren mijn absolute held en die speelde bij Barcelona.”


Gastarbeiders

rafael-van-der-vaart-in-madrid-2

In Chiclana de la Frontera, nu populair onder toeristen vanwege z’n fraaie stranden en indrukwekkende wijngaarden, heerst grote werkloosheid in de jaren zestig. Opa Garcia Peci vertrekt met negentig andere mannen, de eerste generatie gastarbeiders, in 1964 naar Nederland. Hij wordt kraandrijver en leeft de eerste anderhalf jaar alleen in een pension achter het voetbalveld van De Kennemers in Beverwijk, de club waar Rafael al op jonge leeftijd duidelijk maakt er eentje van de bijzondere categorie te zijn.

De transfer van Rafael van der Vaart van het Duitse HSV naar Real Madrid ging niet zonder slag of stoot. ‘De Koninklijke’ had zijn pijlen vooral gericht op Cristiano Ronaldo (Manchester United) ofschoon Bernd Schuster, de inmiddels bekritiseerde trainer van Real Madrid, geen gelegenheid onbenut liet om te verklaren dat hij net zo lief de Nederlandse international in de Spaanse hoofdstad zou begroeten.


Vijf-jaren-contract

Met de komst van Van der Vaart is het aantal Nederlanders in het Bernabeu-stadion (Van der Vaart: “het mooiste stadion ter wereld”) dan gestegen naar vijf. Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Royston Drenthe gingen de echtgenoot van Sylvie (Meis) en vader van jonge Damian voor. Inmiddels heeft ook Klaas-Jan Huntelaar zich gemeld; de ‘Koninklijke’ zet zwaar in op onze landgenoten. Ook in beloningen.

Van der Vaart heeft in Madrid een contract voor vijf jaren; zijn salaris bedraagt naar verluidt 75.000 euros per week. Real Madrid is zijn derde profclub. “Heel mijn loopbaan heb ik gehoopt in Spanje terecht te zullen komen. En alles wat ik me er bij heb voorgesteld, is nu al uitgekomen. Sylvie en ik hebben het hier reuze naar onze zin al valt het niet in alle opzichten mee. Alles wat we doen, waar we gaan en waar we staan en wat we zeggen wordt giga uitvergroot. Ik dacht na Ajax en HSV wel iets gewend te zijn, maar de media-aandacht hier overtreft alles.”

Van der Vaart spreekt (‘Als ik een krant lees, begrijp ik bijna alles’) slechts een beetje Spaans, maar heeft zich voorgenomen daar snel verandering in te brengen. “Sylvie en ik willen ons hier in alle opzichten zo snel mogelijk aanpassen. Wij krijgen daarbij veel hulp van de Nederlanders die hier al spelen, dat is echt een heel groot voordeel.Maar aan het eind van de dag moet je het toch zelf doen. De taal, de cultuur, de gewoonten, het is best een hele opgave, maar tegelijkertijd een grote en interessante uitdaging.”


Andere samenleving

Wijze raad kreeg Van der Vaart mee van zijn Spaanse ooms Cosmin en Manuel, die kort na de ondertekening van zijn miljoenen-contract behoorlijk kritisch vooruitblikten. Manuel: “Natuurlijk hopen we dat Rafael triomfen zal vieren in Spanje, maar het is hier wel anders. Het publiek is anders, de opvattingen zijn anders, de hele samenleving is anders.”

Cosmin: “In de Spaanse competitie moet je je meteen bewijzen. Ook al heet je Zinedine Zidane. En van je ploeggenoten moet je het niet hebben. Als die je kapot kunnen maken, zullen ze het niet laten. Als het niet loopt in een ploeg gaat iedereen aan zichzelf denken, dan moet je sterk in je schoenen staan.”

Van der Vaart heeft de vele adviezen ter harte genomen inmiddels een voortvarande start in Spanje en bij Real Madrid gemaakt. De kritische Madrilenen zijn tevreden over Van der Vaart en die tevredenheid zal heus ook te maken hebben met de instelling van de succesvolle voetballer. Van der Vaart zeurt nooit en over niets en gaat altijd voorop in de strijd. Geen woorden maar daden luidt zijn lijfspreuk en die mentaliteit spreekt aan in het verandere, meer moderne Madrid anno 2008.


Spaanse pers

rafael-van-der-vaart-in-madrid-3

“Ik pas wel op met klagen. Dat zit er bij mij ook niet echt in en bovendien: ik heb er geen enkele reden toe. Ik tel liever mijn zegeningen. Ik heb een geweldige vrouw, een te gekke zoon, ik speel bij de grootste en beste club terwereld, verdien veel geld, woon in een fantastische stad, ben jong en gezond en heb nog vele jaren voor me als actieve voetballer.Het kan belabberder”, lacht Van der Vaart een rij spierwitte tanden bloot. In de Spaanse pers worden Rafael (‘Rafa’) en Sylvie, van beroep actrice/presentatrice en in 2003 in Nederland gekozen tot meest sexy vrouw, vaak vergeleken met David en Victoria Beckham. Hij zegt er liever niet te veel over. “Begrijpen doe ik het heus wel, maar neem van mij aan dat die vergelijking niet opgaat.”


Hoe bevalt jullie de stad Madrid?

Van der Vaart: “In één woord geweldig! Wij wonen nu nog in een hotel, maar hebben een heerlijk huis gevonden, overigens vlak bij Wesley. Het is, zoals gezegd, een ander leven. In Nederland en Duitsland eet je om zes uur ’s avond en ga je om tien naar bed. Hier gaan we om tien pas aan tafel en Sylvie heeft dan grote moeite om haar ogen open te houden.”


Laatste snik

Die vijf jaren ga je wel volmaken?

Van der Vaart, serieus: “Natuurlijk, dat is honderd procent de bedoeling al weet je het in de voetballerij nooit zeker. Real Madrid moet ieder jaar voor alle prijzen meespelen en wel tot de laatste snik. Onder die druk zijn al eerder grote namen gesneuveld, maar ik zal hier de komende jaren alles doen om succesvol te zijn. Dat ben ik de club verplicht entrouwens ook mijzelf en mijn familie.”

Kosta redactie