Reeds 1.100 verpleegkundigen vertrokken uit Málaga sinds 2008

31 Oktober 2018

reeds-veel-verpleegsters-vertrokken-uit-malaga-1

Als gevolg van onzekere en slechte arbeidsvoorwaarden zijn er sinds 2008 al meer dan 1.100 verpleegkundigen naar het buitenland vertrokken. 80% van hen ging naar het Verenigd Koninkrijk.

Als gevolg van de naderende Brexit is een aantal van hen wel weer teruggekomen maar geven hierbij aan weer naar het buitenland te gaan als de arbeidsomstandigheden hier niet stabiel worden. De vereniging van verpleegkundigen vraagt daarom ook nadrukkelijk aan de SAS, de gezondheidsorganisatie in Andalusië, de arbeidsomstandigheden te verbeteren en terug te komen op het verstrekken van tijdelijke contracten.

Als gevolg van het gebrek aan personeel heeft Málaga slechts de helft van het aantal zorgverleners per persoon ten opzichte van het gemiddelde van Europa. Per 100.000 inwoners zijn er slechts 387 zorgverleners terwijl dit er gemiddeld meer dan 800 zijn.

Er zijn verpleegkundigen die al meer dan 20 jaar in dienst zijn en nog steeds geen vast contract hebben. De SAS doet er alles aan om de arbeidsomstandigheden te verbeteren maar dit is volgens de vereniging van verpleegkundigen nog lang niet genoeg.

Kosta redactie