Regen in de bergen van Spanje
6 December 2018Net zoals in de rest van Spanje is het in de Mataraña het grootste gedeelte van het jaar vooral heel droog. “Ik hoop dat het binnenkort gaat regenen” is een zin die nooit over mijn lippen kwam toen ik nog in Nederland woonde. Hier kijk ik regelmatig samen met de boeren reikhalzend uit naar een beetje vocht voor de grond.
Wanneer het dan eindelijk gaat regenen, komt het meestal met bakken tegelijk en blijven de wolken een tijdje tussen de bergen hangen. Om maximaal profijt van het water te hebben en zo min mogelijk schade, is het handig om hiervoor voorbereidingen te treffen.
Water zoekt de makkelijkste weg naar beneden, waardoor er overal stroompjes en plassen ontstaan. Op de onverharde paden wil je die niet in je rijspoor hebben, want dan is je pad al snel een glijbaan waar je niet meer omhoog kunt komen met je auto. Om ervoor te zorgen dat de ondergrond hard blijft, wordt er een laag gravel over het pad gestrooid. Maar dat is bij een heftige stortbui niet voldoende, omdat het weggespoeld wordt door het hard stromende water. Om dit te voorkomen maak je geulen naast het pad waar het water vrijelijk door naar beneden kan stromen. Als het mogelijk is maak je de geul zo dat het water geleid wordt naar een plek waar je het juist wel wilt hebben, zoals in een moestuin of rechtstreeks een grote opvangbak in.
In de bergen zijn er meerdere natuurlijke bronnen die normaal gesproken droog staan, maar ineens na een paar uur regenen, overlopen. Hier kun je gebruik van maken door een waterdichte bodem in de bron te maken. Als je er ook nog een afvoerslang in maakt kun je hier een paar dagen lang water uittappen. Het grondwater is helder en schoon dus het kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden, zoals voor de douche of de afwas. Wat rechtstreeks van de stroom opgevangen wordt is prima drinkwater.
Veel boeren hebben op hun finca een balsa gemaakt van beton, precies op de plek waar er een waterval ontstaat. Daar zit dan in een mum van tijd een paar duizend liter water in.
Onze daken zijn voorzien van dakgoten die door middel van regenpijpen geleegd worden in waterreservoirs die voor de moestuin gebruikt worden. Het komt zelden voor dat een finca aangesloten is op een waterleiding. De meeste mensen hebben een put geslagen, maar ook hieruit kun je niet onbeperkt water halen. En als je helemaal geen water hebt, scheelt het behoorlijk wat ritjes naar de dorpsbron als je optimaal gebruik maakt van het regenwater.
De zware regenval brengt op de geasfalteerde bergwegen ook gevaren met zich mee. Door de stroming komen er regelmatig grote en kleine keien naar beneden vallen. Daar wil je niet net met je auto onder rijden. Soms zijn het zulke grote rotsblokken die naar beneden vallen, dat er een gat in het asfalt geslagen wordt. Hiervoor worden er op diverse plaatsen netten langs de bergen gespannen. Het is echter niet mogelijk om dat overal te doen. Dus als het niet nodig is, kun je beter niet de weg opgaan tijdens de zware regenbuien.
Na een lange periode van droogte is iedereen voor een dagje heel blij met de flinke plensbuien. Veel langer hoeft het niet te duren, want dan wordt er alweer snel geklaagd over de modder, de kou en de nattigheid.
Wanneer de zon weer over de natte grond heen straalt, zie je het gras en de planten bijna letterlijk groeien en zijn de plattelandsbewoners weer even heel tevreden.