Let op met reizen binnen Spanje

15 Maart 2020

reizen-binnen-spanje-corona-1

De Spaanse regering heeft beperking van het vrije verkeer van personen opgelegd.  Dit betekend dat u een “goede” reden nodig heeft om u te verplaatsen.

Als u door de politie aangehouden word en meld dat u onderweg naar het strand bent om te gaan barbecueën dan heeft u een groot probleem, mits deze agent en heel goed gevoel heeft voor sarcastische humor heeft, dat in de huidige situatie  zeer onwaarschijnlijk is.

Om te zeggen dat Spanje zich in een complete quarantaine bevind is echter wat overdreven.


Vertaling van artikel 10. 1 van BOE 64 (14 maart 2020):

“De openstelling voor het publiek van de winkels en instellingen wordt onderbroken, met uitzondering van de winkels voor levensmiddelen, dranken, basisbenodigdheden, farmaceutische producten, medische, optische en orthopedische producten, hygiëneproducten, kappers, pers en papierwaren, motorbrandstof, tabakswinkels, technologische en telecommunicatieapparatuur, dierenvoeding, internet, telefoon- of postorderbedrijven, stomerijen en wasserijen. Elke andere activiteit of inrichting die naar het oordeel van de bevoegde autoriteit een besmettingsrisico kan opleveren, wordt opgeschort.“

Krantenwinkels, benzinepompen, kappers, tabakswinkels, dierenwinkels, etc. mogen momenteel gewoon hun duren openen. Of ze dit doen is natuurlijk iets anders. En indien u een goede reden heeft mag u deze bezoeken. Maatregelen nemen, en voor een bezoek het nodige te controleren is natuurlijk vanzelfsprekend.


Vertaling van artikel 7. 1 van BOE 64 (14 maart 2020):

“Gedurende de periode dat de alarmfase van kracht is, mogen personen zich alleen over de openbare weg bewegen om de volgende activiteiten uit te voeren:

  • a) Aanschaf van levensmiddelen, farmaceutische producten en basisbenodigdheden.
  • b) Assistentie aan gezondheidscentra, -diensten en -instellingen.
  • c) Naar de werkplek reizen om hun werk, professionele of zakelijke activiteiten uit te voeren.
  • d) Terugkeer naar de gewone verblijfplaats.
  • e) Bijstand en zorg voor ouderen, minderjarigen, hulpbehoevenden, gehandicapten of bijzonder kwetsbare personen.
  • f) Reizen naar financiële en verzekeringsinstellingen.
  • g) Als gevolg van overmacht of een situatie van nood.
  • h) Elke andere activiteit van soortgelijke aard die individueel moet worden verricht, tenzij deze wordt begeleid door personen met een handicap of om een andere gerechtvaardigde reden."

Hond uitlaten, sigaretten kopen, pinnen bij de bank, vlees bij de slager halen voor een barbecue, etc. mag ook.

Belangrijk is het niet te vergeten in wat voor situatie Spanje zich momenteel bevind. We willen allemaal zo snel mogelijk het “Corona probleem” achter de rug hebben. En uiteraard dat er zo min mogelijk mensen onder lijden. Dus laten we hier verantwoordelijk me omgaan.

Kosta redactie