remembrance-tour-2017-1 Remembrance Tour 2017

17 Januari 2018

Op 11 november 2017 reden we met de Classic Car Club Andalucia de “Remembrance Tour“, en was het precies 99 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. We reden gedeeltelijk rond het Reserva Nacional de la Serranía de Ronda.

Voor de start van deze tour nabij Ojén hielden we één minuut stilte ter nagedachtenis aan het feit dat om precies 11 uur op de 11e dag van de 11e maand in 1918, er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog.
Het waren dan ook vooral de Engelse deelnemers aan deze tour die met trots hun Poppie (klaproos) droegen en mij deden denken aan het gedicht van de Canadese Sergeant Major John Mc Crae :

“ In Flanders Field the Poppies Blow, Between the crosses, row on row,..............”

Deze Sergeant Major sneuvelde bij de 2e slag om Ieper in 1915, waarbij Passendale op het Tyne Cot Cemetery bijna 12.000 Britse en geallieerde soldaten liggen begraven. Het Britse rijk ( incl. de toenmalige koloniën, zoals Canada, Australië, Nieuw Zeeland, etc.), verloor daar toen ruim 900.000 militiairen.

remembrance-tour-2017-2

Na deze korte ceremonie reden we met bijna 40 auto’s in noordelijke richting naar Monda, zagen op de A355 links over onze schouder het Castillo De Monda met de Nederlandse driekleur in top. Dit boutique hotel / restaurant wordt uitgebaat door Marijn Gerrits en zijn twee Nederlandse partners. We kwamen al snel bij de Sierra Blanca op een hoogte van 1216 m. Passeerden de Río Grande, waar we nauwelijks enig water in konden ontdekken. Hadden na ruim 28 km een koffiestop bij Venta Gallardo nabij Guaro aan de A366 en zagen voor ons rijdende, een moderne cabrio Jaguar met een Nederlandse nummerplaat.
Behorende tot de Classic Car Club? Vroegen we ons af. Dat viel wel op, tussen al die Spaanse en Britse nummerplaten van old - en young-timers.


Enkele klassiekers showden hier, tijdens de koffiestop, met openstaande motorkap hun blikkende motoren.
Vervolgden de tour en lieten Alhaurín el Grande links van ons om via de A387 en urbanisatie Valtocado nabij Mijas weer in zuidelijke richting te rijden. Hadden bij La Cala Mijas en urbanisatie El Soto op een hoogte van ruim 500 m een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en zagen de kust van Noord-Afrika en Gibraltar.
Het was dan ook een zeer heldere dag met een middag temperatuur van ruim 22 ºC .

We kwamen via Avda. de España uiteindelijk bij Elviria weer op de autoweg A7 om bij Las Chapas / Marbella te eindigen bij Venta Simbads. Hier konden we allen parkeren nabij het strand en voor het restaurant, waar we met de hele groep van een uitgebreide lunch genoten. Spraken tijdens de lunch met meerdere Engelsen over de betekenis voor hen van Remembrance Day en kreeg diverse spontane reacties over hun bezoeken aan Ypres (zoals de Engelsen dat uitspreken) en Passendaele. En zij hun bewondering uitten over het Tyne Cot Cemetery, dat inmiddels tot Engels grondgebied is verklaard. En waar in de zomer van 2018 een groot Memorial Event zal plaatsvinden bij het feit dat het dan 100 jaar geleden is dat de vrede van The Great War werd getekend. Een oorlog waarbij ruim 35 miljoen slachtoffers (soldaten en burgers) vielen.

Het grootste aantal ooit in enige oorlog.
Vertelde hen dat we in augustus 2018, met de Belgische Classic Car Club, TEDG The English Drivers Guild, zullen deelnemen aan een speciale tour rond Ypres; “The Momorial Tour of Flanders Field.”
Alwaar zo’n honderd Classic Cars worden verwacht met veel deelnemers uit de UK.
Vragen waar ze zich konden aanmelden bleven niet uit.
Na het dessert namen we afscheid en reden huiswaarts. Hadden bij de oprit van onze garage een spontane ontmoeting met onze Duitse buren ( twee huizen verder), en vertelde hen waar we met die klassieke Triumph dan wel waren geweest.
Deden verslag van deze Remembrance Tour en de feiten van het 11de uur van de 11e dag van de 11e maand in 1918. Wat hen totaal niets zei. Dat in contrast met onze beleving van deze dag met de Britten.

Pieter van de Lustgraaf