Roomservice!

25 Mei 2019

roomservice-1Het seizoen breekt aan en er is duidelijk weer reuring waar te nemen in de hotelbranche: de borden met teksten als ‘cerrado por temporada’ (seizoensluiting) worden verwijderd, bevoorraders rijden af en aan, de dagmenu’s worden weer aan de gevel gehangen en de geur van (veel te veel) chloor doet je beseffen dat het seizoen weer begonnen is.


Spaanse gastvrijheid

Het moet gezegd worden: Spaanse gastvrijheid staat terecht mondiaal hoog aangeschreven. Na zon, zee en strand kiezen toeristen over de hele wereld vaak Spanje als vakantiebestemming, niet in de laatste plaats vanwege de alegría (vrolijkheid) en spontaniteit van de Spaanse bevolking. In Andalusië wordt dit vaak nog sterker ervaren vanwege de extra flamboyante cultuur van de bewoners. Dit in combinatie met een goed hotel zou het plaatje compleet moeten maken en garant staan voor een heerlijke vakantie. Of toch niet helemaal?


Waaraan moet een goed hotel voldoen?

Stel deze vraag aan een doorsnee toerist en als eerste hoor je dat de kamer schoon moet zijn, en terecht. Logisch dus ook dat dit onderdeel als eerste boven komt drijven op vragenlijsten.

Meteen daarna ligt de focus altijd op de bediening en vriendelijkheid, gevolgd door ontbijt-beoordelingen, technische onvolkomenheden en locatie. Maar beste lezer: wát komen wij hoofdzakelijk doen in een hotel? Juist: slapen, en het liefst lekker!

Hotels gebruiken graag de term ‘overnachten’ en dat is best wel dubbelzinnig te noemen want letterlijk gezien gaat de nacht inderdaad wel een keer over de vraag is alleen hoe! Vaak wordt een slecht bed in een hotel gewoon voor lief genomen omdat men redeneert ‘het is maar voor even en je slaapt nergens anders zo lekker als thuis’ Dat mag dan wel zo wezen maar ik persoonlijk vind het onbegrijpelijk dat een goed bed anno 2019 nog steeds een ondergeschoven kindje blijkt te zijn bij heel veel hotels en zeker hier in Spanje: kuilen in een matras die je rug doen breken, krakende veren en lattenbodems die je wakker houden en koude voeten die uit het bed steken omdat jij 10 centimeter langer blijkt te zijn dan het bed. Zelfs 4 sterren hotels interesseert het vaak niet dat er matrassen liggen die al meer dan 20 jaar oud zijn. Mij interesseert het wél en ik let er dus altijd op bij het boeken. Oké, het is natuurlijk zo dat ik er met en ander oog naar kijk, net zoals een keurslager een biefstuk in het restaurant nog kritischer zal beoordelen dan u en ik, maar toch...


Hoe vind ik een hotel waar ik lekker kan slapen?

Wellicht heb je hier en daar zo je vaste adresjes, maar als je ergens voor de eerste keer naar toe gaat zoek je toch naar een hotel waar je goed kunt slapen bijvoorbeeld omdat je vaak gebukt gaat onder chronische rugpijn of simpelweg omdat je 1,90 m bent of langer en dan gewoon een 2 meter-matras nodig hebt. Voor ultiem slaapcomfort moet je altijd minstens 10 cm extra rekenen voor je eigen lengte.

Daarom raad ik je aan om eerst goed de beoordelingen te bekijken op de meest belangrijke beoordelingspagina´s en te focussen op dit thema. Voorts vul ik altijd vóór het boeken digitaal een formulier in en vraag altijd naar het type matras van de bedden, wanneer ze voor het laatst vervangen zijn en wat de lengtemaat is. Klinkt misschien voorbarig, maar een goede hotelier moet dit kunnen begrijpen én waarderen. Je kijkt toch ook kritisch iedere dag naar de menukaart? Bedenk dat slapen ook iedere dag terugkomt. Krijg ik binnen 1 tot 2 dagen geen antwoord, dan ga ik een deur (en bed) verder.

Mijn beste ervaringen heb ik altijd met de Nederlandse en Belgische B & B’s: die begrijpen dat een goed bed een belangrijk onderdeel uitmaakt van een verblijf én een reden voor jou kan zijn voor een volgende boeking.

Kees Diks