Rozen voor Valentijn

13 Februari 2019

rozen-voor-valentijn-1

Stuur die rozen naar Sandra... zeker met dagen als Valentijn en Moederdag, kan men zich niet inbeelden hoeveel vliegtuigen en vrachtwagens in de lucht en op de baan zijn om in boeketjes en bloemstukjes verwerkt te worden.

Wie op bezoek gaat bij iemand en niet weet wat te kopen, rozen zijn altijd een goede optie én schappelijk qua prijs. Bij Valentijn schieten die prijzen soms abnormaal omhoog en daarom zal ik jullie in deze rubriek een paar geheimpjes vertellen die velen zeker zullen appreciëren, als ze uiteindelijk deze bloemen een week of twee langer dan normaal op de tafel hebben.

Als je met je boeketje aankomt en ziet dat mensen het gewoon direct in de vaas zetten, zal er na een week niet veel van overgebleven zijn. Neem nu maar alvast je vaas en vul deze halfvol met lauw water en een klein slokje bleekwater. Dit voorkomt verrotting en die stank van verouderde bloemen.

Het beste kun je nu het hele boeket op een krant leggen en één voor één de rozen een centimeter of twee afsnijden en dan in de vaas met water plaatsen. Eerst de buitenkant, en vervolgens langzaam opvullen aan de binnenkant. Nadien kan je met het overige groen de plekken die overblijven opvullen. Je zal zien dat je na een paar maal proberen een steeds mooier rozenboeket krijgt.

 

Kan ik nu die rozen kweken in mijn tuin of op mijn terras?

rozen-voor-valentijn-2

Ongelooflijk, maar waar. Haal de dikste takken eruit en knip 10 cm onder de bloem af. De volgende 25 cm zijn voor de stek. Steek deze voor twee derde in de grond en geef goed water. Na een maand zal je de stek zien groeien. De ogen van de stek schieten door... zoals we dat noemen. Het oog is de knop tussen blad en stengel. Je hebt ook slapende ogen. Dit zijn de ogen die nog niet in groei gekomen zijn en met deze moet je een paar maandjes wachten.

In Spanje langs de straten zie je meestal rode trosroosjes, die men hier Rosa Sevillana noemt. Het gaat om de bekende Lilli Marleen. Deze soort is de moeite waard om uit stek te kweken. Weinig onderhoud en heel het jaar bloeien. Daar men in Spanje heel vroeg snoeit, zal de kans groot zijn dat je tuinlieden van de gemeente tegenkomt die deze snoeien voor de komende lente. Vraag die mensen een tiental dikke stelen en je kan alvast beginnen.

 

Onderhoud

Enten, snoeien, wanneer en hoe: tot maart en april kan het nog steeds. Het is winter en de rozenstruiken gaan in welverdiende rust. Net zoals de mensen, hebben de rozenstruiken ook wat rust nodig. Na een seizoen hard te hebben gebloeid, hebben ze zo’n twee maanden rust nodig. Minder water en geen mest meer geven. Blaadjes die afvallen, weghalen om ziekten te voorkomen. Na twee maandjes kan je ze terugsnoeien tot 10 à 15 cm van de grond. Eerst haal je de droge en fijne takken weg en daarna de dikste. Met twee tot vier dikke takken heb je genoeg.

Aangezien rozen gevoelig zijn voor droogte is het aanbrengen van verteerd stalmest een must. Genoeg water, en na een week zie je het resultaat. Het beste kan je eind maart, begin april snoeien. Er komen nog koude nachten die de jonge stengels kunnen bevriezen.

Geniet van de laatste roosjes en mooie Valentijn!

Andre Jansegers