6 november: Saxofoondag

6 November 2019

saxofoondag-2019-1Ahhhh, de Saxofoon. Dat zwoele gehuil in een mistige straat, de verleidelijke tonen van Kenny G, en het rijke warme geluid van een jazzy riff. Deze geluiden spreken echt tot de verbeelding van de luisteraars. Van professionele muzikanten als de jazzlegende Johnny Hodges, tot Bill Clinton, de voormalige president van de Verenigde Staten, de Saxofoon kent geen grenzen van klasse of ras. Als je nog nooit echt de tijd hebt genomen om te genieten van de prachtige muziek van dit instrument, dan is Saxofoondag jouw dag om je te laten verwennen.

De Saxofoon is een blaasinstrument dat in 1846 werd ontwikkeld door een tweede generatie Belgische instrumentdesigner met de naam Adolphe Sax. Zijn doel was om het krachtigste en meest aanpasbare koperen blaasinstrument te creëren. Oorspronkelijk was het ontwikkeld om te worden gebruikt in de klassieke muziek, maar de diversiteit van de saxofoon heeft zijn weg gevonden naar zowat alle soorten muziek.

Vanaf de creatie zijn er meerdere vormen van de saxofoon, van de Alto (de meest voorkomende) tot en met de Sopranissimo tot en met de Subcontrabas . De saxofoon is ontwikkeld als balanspunt tussen koper- en houtblazers, maar is officieel geclassificeerd als een houtblazer.

Kosta redactie