Scheiden en dan?

25 April 2018

scheiden-en-dan-1Ongeveer 34% van de huwelijken eindigt tegenwoordig in een echtscheiding. Het initiatief van de scheiding wordt in tachtig procent van de gevallen genomen door de vrouw. Gemiddeld zijn de vrouwen rond de 42 jaar oud en de mannen rond de 45 jaar oud wanneer de scheiding wordt aangevraagd en was men zo´n vijftien jaar getrouwd.
De drie grootste redenen om te gaan scheiden zijn: gebrek aan liefde en aandacht, niet (meer) met elkaar kunnen communiceren en natuurlijk ontrouw.

Ik kan er zelf nog wel een lijstje bij verzinnen met o.a.: financiële problemen, snurken, (ja snurken!) en gewoonweg uit elkaar groeien.

Toen ik in 2002 gelukkig in het huwelijksbootje stapte, kon ik mij niet indenken dat het sprookjeshuwelijk (zoals het er op de foto´s en video´s uitzag) zou eindigen in een nare vechtscheiding. Je leert inderdaad pas je partner kennen, wanneer je van hem (of haar) wilt scheiden. Grappig genoeg pas ik precies in het gemiddelde van het scheidingsplaatje. Ik ben in de veertig, ben ongeveer 15 jaar getrouwd geweest en op zijn minst één van de redenen van onze scheiding staat in het bovengenoemde lijstje.

Met drie rechtszaken in het vizier, waaronder één voor alimentatie voor de kinderen en een andere voor de “normale scheiding”, sta je opeens anders en kwetsbaarder in het leven. Waar ik voorheen nog het perfecte plaatje van een gezin weerspiegelde (vader, moeder, zoon en dochter), sta ik nu opeens alleen aan het hoofd van mijn gezin, inclusief hond. Een situatie waar we allemaal aan moesten wennen.

Je kampt met allerlei emotionele gevoelens die in zo´n stressvolle situatie aan het licht komen. Iets wat niet te onderschatten is, en zeker niet aan te raden als je er niet volop van overtuigd bent dat je de juiste beslissing neemt.
Verder voel je je in het kort een mengeling van de volgende gevoelens: opgelucht maar eenzaam, optimistisch maar ontredderd, hoopvol maar zonder vertrouwen, vrij maar schuldig, vreemd en een beetje van de wereld. Je moet opnieuw je plek veroveren in een nieuwe structuur. Dat is moeilijk na zo´n vijftien jaar routine.
Bovendien krijgen je kinderen ook een enorme klap te verwerken.

Soms voel ik me als een soort Don Quichot die tegen de molenwieken vecht. Ervan overtuigd dat de overwinning in zicht is. In de tussentijdkomt er van alles op je af en als op de automatische piloot verwerk je klap, na klap, na klap. Hopende op een mooiere, betere toekomst.

Het hele scheidingsverhaal heeft me wel volwassener gemaakt. Ik geniet nu nog intenser van de mooie momenten die ik meemaak. Met vrienden, familie, de natuur en de liefde. Nieuwe liefdes die komen en gaan, omdat je nog geen flauw idee hebt van wat je wilt (na zoveel jaar vast in een relatie te hebben gezeten) en hoe je dat allemaal weer inpast in je nieuwe situatie. Daten, hoe deed je dat ook al weer en wat wordt er precies van je verwacht? Wat is internet daten? Toen ik ging trouwen vijftien jaar geleden gebruikte ik nauwelijks internet en nu is het dé manier om een nieuwe partner te vinden. Weliswaar besteed ik een andere column aan hoe het is om je als gescheiden moeder na zoveel jaar weer op de dating-markt te bevinden. Het heeft sommige hilarische situaties teweeg gebracht, maar ook momenten van intense vreugde en soms verdriet. Waarschijnlijk wil je zoveel en ben je emotioneel nog niet helemaal klaar voor een nieuwe fase in je leven. Met veel geduld, geloof en vertrouwen in jezelf zal het stapje voor stapje beter gaan.

Scheiden is het eind van een etappe, maar het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven. Maar hopen dat ik die kan vullen met columns vol geluk.

Nathalie Stigter