Nieuwe Kosta serie "De helende werking van planten"

14 Februari 2018

serie-helende-planten-1De helende kracht van planten is al eeuwenlang bekend. Vooral mensen die aan de Costa del Sol wonen hebben het geluk dat er veel planten in hun eigen tuin groeien. Maar ook zonder tuin is het geen probleem, want veel van deze planten sieren de vensterbank of het balkon in een mooie bloempot. Waarom gebruiken we hun genezende kracht niet?

In onze nieuwe serie "De helende werking van planten" willen we graag enkele medicinale planten, hun werking en recepten introduceren, omdat het niet zo moeilijk is om zelf je eigen medicijn te maken.

 

Genezende kracht van planten: Arnica

Deze mooie gele bloem is te vinden in vele bloempotten, maar ook in veel tuinen. Haar felgele kleur straalt vreugde uit, maar Arnica kan nog veel meer.

Een Zwitserse studie waaraan reumatologen deelnamen toonde aan dat het gebruik van arnicazalf pijn kan verlichten en de gewrichtsstijfheid kan verbeteren. Het is ook een bewezen remedie voor verstuikingen, kneuzingen, spataderen, flebitis, jicht en reuma.

De etherische oliën, flavonoïden en sesquiterpenlactonen in arnica zijn ontstekingsremmend en hebben een antiseptische werking. Daarom worden arnicazalven sterk aanbevolen voor wondbehandeling, vooral na de operatie, maar ook voor kleinere snijwonden. Het mag echter niet direct op open wonden worden aangebracht, omdat dit irritatie kan veroorzaken.

Arnica mag niet mondeling worden ingenomen, bijvoorbeeld als thee. Helenaline in arnica kan ontstekingsremmend zijn, maar het is ook giftig wanneer het oraal wordt ingenomen en de dosis is te hoog omdat het een schadelijk effect op het hart kan hebben. Uitwendig als zalf aangebracht, is het echter onschadelijk.


Arnica zalf recept:

  • 1) Hak 1 kopje gedroogde arnicabloemen in een conserveringspot met schroefdop.
  • 2) Verwarm 2 tot 3 kopjes kokosolie langzaam in een pot tot het geheel gesmolten is. Terwijl het nog steeds heet is giet je het voorzichtig over de bloemen. Zorg ervoor dat alle bloemen volledig bedekt zijn.
  • 3.) Sluit nu met de schroefdop en laat 14 dagen staan. Eén keer per dag krachtig schudden is aanbevolen.
  • 4.) Verwarm de pot na 14 dagen voorzichtig au bain-marie. Filtreer het brouwsel vervolgens voorzichtig in een tweede pot.
  • 5.) Voeg een half kopje bijenwas toe en roer tot alles gesmolten is.
  • 6.) Vul de glazen bij en bewaar ze op een koele plaats.

Kosta redactie