Setenil de las Bodegas, Sierra de Cádiz

4 Juli 2018

setenil-de-las-bodegas-sierra-de-cadiz-1

Wie houdt van bodegas, oneindige olijfgaarden, lokale tapas en geschiedenis: het is allemaal te combineren in deze enkele uitstap. Maar eerst even de benen bewegen voor we beginnen te smullen!

Vandaag trekken we eropuit richting noordwesten van Ronda om Setenil de las Bodegas en omgeving te ontdekken, net in de provincie van Cádiz. Om er te komen, rijd je Ronda voorbij richting Sevilla, maar pas op, meteen na de rotonde van Ronda, de tweede afslag nemen.

Nu op enkele honderden meters, is links de afslag naar Setenil. We maken onze intrede in de wijnstreek. Dat valt trouwens meteen op, want de paneeltjes met druiven proberen je overal binnen te lokken.


setenil-de-las-bodegas-sierra-de-cadiz-2

Op weg naar Setenil moet je een lokaal dorpje doorkruisen, waar op een gegeven moment een lokale politieagent met hopeloos gefluit en getier de toeristen met brede auto´s loodst door een kleine passage. Het witte dorp op de heuvel in de verte, is Setenil.
Een klein woordje over Setenil

Dit dorpje is vooral bekend omwille van de heel specifieke architecturale setting van de witte huisjes, gebouwd tegen de rotswanden langs de Guadalporcún rivier. De rotswanden nemen de vorm aan van enorme grotten en door de huisjes lijkt het wel of deze natuurlijke formaties een pergola vormen, weg van wind en weer.

De huisjes met bars en restaurantjes onder de Cuevas del Sol zijn een trekpleister voor toeristen, en niet onterecht, de naam zeg het zelf: grotten van de zon. Verder wandelend, kun je al eens wat renovatiewerken bewonderen en binnen gluren in deze vreemde kleine ruimtes. Zonder in te gaan op details, kun je meteen voelen hoe ook dit dorpje getuigt van een Arabische overheersing, kleingemaakt door de katholieke koningen, door het plaatsen van een gotische kerk bovenop de Arabische funderingen. Iedereen moest het weten, Setenil is katholiek, de kerk duidelijk zichtbaar van hein en ver, bovenop het dorp als een kers op een taart.

 


De wandeling

Niveau: gemakkelijk
Tijd: 2,5 u / NW van Ronda

De wandeling begint bij de bushalte en apotheek. Wandel de Calle La Coronilla naar boven en volg links de aardeweg die je voert naar de olijfgaarden in de regio. Je komt uit op een oude, verlaten, geasfalteerde weg die je een uurtje blijft volgen tot aan een kruising met paneel. Acinipo, de Romeinse ruïnes zijn niet ver weg, maar staan niet op het programma, gezien dit al gauw een langere tocht is van 5 tot 6 uur.

Onze wandeling gaat rechts van het paneel terug richting dorp. De terugweg is een landschap van heel andere aard, met prachtige vergezichten en landbouw. Éenmaal op de baan, wandel je even rechts en kom je het dorp weer binnen.

Saskia Meulemans