Setenil de las Bodegas
28 Februari 2019Dit amper 3.000 inwoners tellende stadje is als het ware gedrapeerd langs het bochtige dal gevormd door de Guadalporcún rivier. In de late steentijd moeten hier reeds mensen gewoond hebben onder de beschutting van de rotsen; opgegraven aardewerken scherven wijzen dan ook in die richting.
Tijdens de Moorse bezetting was Setenil de las Bodegas door zijn strategische ligging een belangrijk steunpunt. Resten van fortificaties uit die tijd zijn nog te zien in het hoger gelegen deel van Setenil. De naam is afgeleid van het Latijnse “Septem Nihil” (zeven keer niets) en verwijst naar de zeven mislukte pogingen tussen 1407 en 1484 om de Moren te verdrijven. Uiteindelijk slaagden de troepen van de Katholieke Koningen erin om in dat laatste jaar na een belegering van 15 dagen het kasteel te veroveren, waarvan nu nog slechts de ruïnes te zien zijn.
De toevoeging “de las Bodegas” is niet meer van toepassing. De hier ooit bloeiende wijnindustrie kwam tot een abrupt einde in de jaren zestig van de 19e eeuw, toen de gevreesde phylloxera (druifluis) vele Europese wijngaarden verwoestte. Er zijn inmiddels wel weer florerende wijngaarden in de omgeving, maar de ‘bodegas van Setenil’ die vroeger onder de rotsen gesitueerd waren, zijn inmiddels tot woonhuizen en zelfs duiven- en kippenhokken getransformeerd. Een kleine bron van werkgelegenheid is nu de landbouw, maar dertig procent van de jongeren vindt emplooi in de toeristenindustrie aan de kust.
Ergonomisch gezien past een en ander nogal moeilijk in elkaar, aangezien de ligging langs de bochten van de Río Guadalporcún een overzichtelijke infrastructuur geheel en al onmogelijk maakt. Dit heeft echter ook gezorgd voor vele prachtige uitzichten op de stad en het omringende landschap. Om het doolhof van steegjes, straten en pleinen, alsmede de huizen en kleinere optrekjes onder de afhangende rotsen aan beide oevers van de rivier allemaal te bekijken moet men de nodige meters, afwisselend stijgend en dalend, afleggen. De gedane inspanningen worden evenwel ruimschoots beloond door al het moois dat u te zien krijgt. De enige wanklank is de muur van de openbare parkeergarage die op weergaloze wijze detoneert met de pittoreske omgeving. Afijn, als de schepper van dit wangedrocht het maar mooi vindt, want daar gaat het vaak om in de hedendaagse architectuur…
Op de plek waar eerst een moskee stond, werd direct na de overwinning van de Katholieke Koningen op de Moren een aanvang gemaakt met de bouw van een kerk die, net als ooit de moskee, nu boven alle huizen uitsteekt. De voltooiing van deze kerk vond pas plaats in 1614, wat de samenvoeging van de Mudéjar en Gothische bouwstijl verklaart. Ook de moeite van het bekijken waard is een uit het begin van de zestiende eeuw daterend gebouw dat vroeger het gemeentehuis was. Op een van de balken van het prachtige Mudéjar plafond (een mengstijl van islamitische en christelijke invloeden) is een inscriptie te lezen over de datum waarop de Katholieke Koningen bezit namen van de stad, nl. 21 september 1448.
Vanuit Ronda is deze plaats te bereiken via de MA 7402 richting Sevilla. Na ongeveer 10 kilometer slaat u rechtsaf richting Acinipo. Zodra u deze oude Romeinse nederzetting bent gepasseerd, is het nog een kwartiertje rijden tot Setenil.